След Петровден започват летните пости. На самия празник обаче по традиция на трапезата се слагат пиле или петле, "бял мъж", питка, ябълки или сладкиш, приготвен с тях. Българската, а и международната кухня предлага огромно количество рецепти с пиле - за супи, предястия, основни. Те не изискват много време за приготвяне и ястията не тежат на стомаха. Мнозина смятат, че най-лесният начин е просто да пъхнат пилето във фурната, но трябва да знаят, че и това си има тънкости - по-добре завийте месото с фолио или го поставете в специален плик за печене, за да запази сочността си и да не стане жилаво.
Петровска курбан чорба
Необходими продукти:
1 пиле
1 бучка краве масло
2 глави кромид лук
2 моркова
2 чушки
1 домат
1 малка глава целина
млян черен пипер
сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Пилето се нарязва на порции и се слага да ври, като пяната се обира с лъжица. Зеленчуците, без домата, се измиват, нарязват се на дребно и се прибавят в чорбата. Когато продуктите омекнат, се слагат настърганият домат и маслото. Готовата петровска курбан чорба се дръпва от огъня и се поръсва с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.
Пиле със зеленчуци на фурна
Необходими продукти:
1 кг пилешко месо
1 пакет смесени замразени зеленчуци или 1 кг сурови, различни - морков, грах, зелен фасул, царевица
олио
сол
магданоз
Начин на приготвяне:
Объркваме нарязаните зеленчуци с олио и сол и ги изсипваме в тавичка. Между тях слагаме порциите осолено пилешко месо. Покриваме с фолио, слагаме ястието в студена фурна и след това я включваме да загрее до 250 градуса. Пече се до готовност по този начин, отстранява се фолиото и се допича на вентилатор до извиране на водата, която зеленчуците са си пуснали.
Пиле в катми
Необходими продукти:
За катмите:
10 г мая
2 ч.ч. хладка вода
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. масло
За плънката:
1 пиле
1 глава лук, срязана на четири
1 морков, нарязан на едро
мащерка или босилек
ол и бял пипер на вкус
100 г масло
1 връзка пресен лук
1 ч.ч. настърган или нарязан на кубчета кашкавал
2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко вода. Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се разтворената мая и водата. Всичко се разбърква на рядко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Глинен сач или тиган с тежко дъно се загрява добре, намазва се с масло и в него се сипва от втасалото тесто на пласт 3-4 мм. Когато се появят дупчици по повърхността, катмите се обръщат и се изпичат и от другата страна. Намазват се с масло. През това време пилето се слага да се свари със стария и с пресния лук, моркова, мащерка или босилек (по желание). Добре свареното пиле се обезкостява и накъсва на парчета. Овкусява се с малко бял пипер. Бульонът се прецежда и се запазва. Всяка катма се пълни с пилешка плънка и се завива като сърма. После се нареждат успоредно в предварително намаслена тавичка. Заливат се с 1 ч.ч. от отделения бульон. Отгоре се подрежда настърган или нарязан на кубчета кашкавал и се запича в умерена фурна за около 10-15 мин. Ястието се поднася топло, в големи плоски чинии.
Петел по манастирски
Необходими продукти:
1 кг петел
200 г булгур
1-2 глави кромид лук
40 г краве масло
40 мл олио
1-2 домата
1 ч.л. червен пипер
черен пипер
1 кубче пилешки бульон
Начин на приготвяне:
Петелът се измива и се нарязва на порции. Поставя се в тенджера с разтопеното масло. Прибавят се олиото и малко вода и месото се задушава до порозовяване. Прибавят се ситно нарязаният лук, който също се задушава до златисто, и напрая червеният пипер. Всичко се поръсва с пилешкия бульон и се залива с вряща вода. Вари се в плътно захлупен съд до полуомекване на месото. Тогава се прибавя почистеният, измит, предварително накиснат и отцеден булгур. Когато ястието е почти готово, се прибавят обелените и ситно нарязани домати. Ястието се сервира поръсено с черен пипер. По желание петелът по манастирски може да се декорира със стръкче пресен джоджен или босилек, или ситно нарязан магданоз.
Паприковани пилешки крилца
Необходими продукти:
1,5 кг пилешки крилца
2 пълни с.л. сладък червен пипер
1 с.л. брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. майорана, мащерка или подправка за пиле
сокът на 1 лимон (50-60 мл)
50 мл светъл соев сос
2-3 с.л. алкохол без мирис (водка)
50 мл зехтин/олио
50 мл бира
щипка захар
150 мл вода или още бира
Начин на приготвяне:
Крилцата се почистват, измиват, подсушават. В тенджера се разбъркват всички подправки и продукти. Поставят се крилата вътре и се разбърква добре с ръце. Затваря се тенджерата и се прибира в хладилник поне за 24 ч., като през това време се разбърква няколко пъти. Крилата се изваждат от маринатата и се нареждат в тавата за печене, а самата марината се прецежда - ако остане червеният пипер препечен в тавата, последната не е приятна за чистене. Наливат се последните 150 мл бира или вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна 15 мин. на 220 градуса или 30 мин. на 180 градуса. Тавата се изважда, фолиото се маха и се връща да се запече за още 15 мин. на 220 градуса (до зачервяване).
Пилешки ролета с моцарела
Необходими продукти:
400-500 г пилешко филе
1 връзка спанак
1/2 връзка листа от цвекло
1 топка моцарела
1 стрък пресен лук
1 морков
зехтин
2 с.л. пресен магданоз
по 1 ч.л. сухи магданоз и риган
черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Спанакът и цвеклото се почистват от дръжките и измиват. Нарязват се на ивици. Лукът се нарязва на малки колелца, а морковът на ситни кубчета. Събират се в тенджерка и се задушават под капак с малко зехтин, като се овкусяват със сол, пипер, зелените подправки. Когато цветът на плънката отиде към сготвено, се сваля от котлона и оставя да почине. Пилешкото месо се изтънява с нож и начуква, за да се получат широкоплощни парчета. Всяко се поставя върху отделно правоъгълно парче алуминиево фолио. Моцарелата се нарязва на кубчета и се добавя към плънката. Пилешките филета се натриват с пипер, сол и зехтин. Върху всяко се разстила плънка по почти цялата площ. Внимателно се навива на стегнато руло и се пакетира с фолиото. Така се прави с всички парчета пиле. Подреждат се в широка тава. Ястието се пече на 200 градуса около 45 минути. След това фолиото се маха. Ролетата се връщат във фурната да хванат малко загар.