На Петровден се готви пиле

Автор: Труд
На Петровден се готви пиле

След Петровден започват летните пости. На самия празник обаче по традиция на трапезата се слагат пиле или петле, "бял мъж", питка, ябълки или сладкиш, приготвен с тях. Българската, а и международната кухня предлага огромно количество рецепти с пиле - за супи, предястия, основни. Те не изискват много време за приготвяне и ястията не тежат на стомаха. Мнозина смятат, че най-лесният начин е просто да пъхнат пилето във фурната, но трябва да знаят, че и това си има тънкости - по-добре завийте месото с фолио или го поставете в специален плик за печене, за да запази сочността си и да не стане жилаво.

 

Петровска курбан чорба

Необходими продукти:

1 пиле

1 бучка краве масло

2 глави кромид лук

2 моркова

2 чушки

1 домат

1 малка глава целина

млян черен пипер

сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Пилето се нарязва на порции и се слага да ври, като пяната се обира с лъжица. Зеленчуците, без домата, се измиват, нарязват се на дребно и се прибавят в чорбата. Когато продуктите омекнат, се слагат настърганият домат и маслото. Готовата петровска курбан чорба се дръпва от огъня и се поръсва с черен пипер и нарязан на ситно магданоз.

 

Пиле със зеленчуци на фурна

Необходими продукти:

1 кг пилешко месо

1 пакет смесени замразени зеленчуци или 1 кг сурови, различни - морков, грах, зелен фасул, царевица

олио

сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Объркваме нарязаните зеленчуци с олио и сол и ги изсипваме в тавичка. Между тях слагаме порциите осолено пилешко месо. Покриваме с фолио, слагаме ястието в студена фурна и след това я включваме да загрее до 250 градуса. Пече се до готовност по този начин, отстранява се фолиото и се допича на вентилатор до извиране на водата, която зеленчуците са си пуснали.

 

Пиле в катми

Необходими продукти:

За катмите:

10 г мая

2 ч.ч. хладка вода

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.л. сол

2 с.л. масло

За плънката:

1 пиле

1 глава лук, срязана на четири

1 морков, нарязан на едро

мащерка или босилек

ол и бял пипер на вкус

100 г масло

1 връзка пресен лук

1 ч.ч. настърган или нарязан на кубчета кашкавал

2 с.л. магданоз, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в малко вода. Брашното се пресява и се смесва със солта. Добавят се разтворената мая и водата. Всичко се разбърква на рядко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Глинен сач или тиган с тежко дъно се загрява добре, намазва се с масло и в него се сипва от втасалото тесто на пласт 3-4 мм. Когато се появят дупчици по повърхността, катмите се обръщат и се изпичат и от другата страна. Намазват се с масло. През това време пилето се слага да се свари със стария и с пресния лук, моркова, мащерка или босилек (по желание). Добре свареното пиле се обезкостява и накъсва на парчета. Овкусява се с малко бял пипер. Бульонът се прецежда и се запазва. Всяка катма се пълни с пилешка плънка и се завива като сърма. После се нареждат успоредно в предварително намаслена тавичка. Заливат се с 1 ч.ч. от отделения бульон. Отгоре се подрежда настърган или нарязан на кубчета кашкавал и се запича в умерена фурна за около 10-15 мин. Ястието се поднася топло, в големи плоски чинии.

 

Петел по манастирски

Необходими продукти:

1 кг петел

200 г булгур

1-2 глави кромид лук

40 г краве масло

40 мл олио

1-2 домата

1 ч.л. червен пипер

черен пипер

1 кубче пилешки бульон

Начин на приготвяне:

Петелът се измива и се нарязва на порции. Поставя се в тенджера с разтопеното масло. Прибавят се олиото и малко вода и месото се задушава до порозовяване. Прибавят се ситно нарязаният лук, който също се задушава до златисто, и напрая червеният пипер. Всичко се поръсва с пилешкия бульон и се залива с вряща вода. Вари се в плътно захлупен съд до полуомекване на месото. Тогава се прибавя почистеният, измит, предварително накиснат и отцеден булгур. Когато ястието е почти готово, се прибавят обелените и ситно нарязани домати. Ястието се сервира поръсено с черен пипер. По желание петелът по манастирски може да се декорира със стръкче пресен джоджен или босилек, или ситно нарязан магданоз.

 

Паприковани пилешки крилца

Необходими продукти:

1,5 кг пилешки крилца

2 пълни с.л. сладък червен пипер

1 с.л. брашно

1 ч.л. сол

1 ч.л. майорана, мащерка или подправка за пиле

сокът на 1 лимон (50-60 мл)

50 мл светъл соев сос

2-3 с.л. алкохол без мирис (водка)

50 мл зехтин/олио

50 мл бира

щипка захар

150 мл вода или още бира

Начин на приготвяне:

Крилцата се почистват, измиват, подсушават. В тенджера се разбъркват всички подправки и продукти. Поставят се крилата вътре и се разбърква добре с ръце. Затваря се тенджерата и се прибира в хладилник поне за 24 ч., като през това време се разбърква няколко пъти. Крилата се изваждат от маринатата и се нареждат в тавата за печене, а самата марината се прецежда - ако остане червеният пипер препечен в тавата, последната не е приятна за чистене. Наливат се последните 150 мл бира или вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна 15 мин. на 220 градуса или 30 мин. на 180 градуса. Тавата се изважда, фолиото се маха и се връща да се запече за още 15 мин. на 220 градуса (до зачервяване).

 

Пилешки ролета с моцарела

Необходими продукти:

400-500 г пилешко филе

1 връзка спанак

1/2 връзка листа от цвекло

1 топка моцарела

1 стрък пресен лук

1 морков

зехтин

2 с.л. пресен магданоз

по 1 ч.л. сухи магданоз и риган

черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Спанакът и цвеклото се почистват от дръжките и измиват. Нарязват се на ивици. Лукът се нарязва на малки колелца, а морковът на ситни кубчета. Събират се в тенджерка и се задушават под капак с малко зехтин, като се овкусяват със сол, пипер, зелените подправки. Когато цветът на плънката отиде към сготвено, се сваля от котлона и оставя да почине. Пилешкото месо се изтънява с нож и начуква, за да се получат широкоплощни парчета. Всяко се поставя върху отделно правоъгълно парче алуминиево фолио. Моцарелата се нарязва на кубчета и се добавя към плънката. Пилешките филета се натриват с пипер, сол и зехтин. Върху всяко се разстила плънка по почти цялата площ. Внимателно се навива на стегнато руло и се пакетира с фолиото. Така се прави с всички парчета пиле. Подреждат се в широка тава. Ястието се пече на 200 градуса около 45 минути. След това фолиото се маха. Ролетата се връщат във фурната да хванат малко загар.