Миналият сезон опасното течение връхлетя още през юни
От месец юни Бургаският плаж, ще е охраняем. - "Започваме с четири поста, с осем спасители. Откриваме повече постове от началото на сезона по две причини. Очаква се силно лято и туристите ще дойдат много рано. Между другото, чужденци има още от 15 май. И втората причина е - мъртвото вълнение. Заради климатичните промени, то се появява непрекъснато и - внезапно. Не е като преди години, когато връхлиташе само през август." Това обясни пред Труд news, старши спасителят Петър Русев.
Миналата година, още през месец юни, на два пъти е имало мъртво вълнение и доста инциденти. Затова сега, през първия месец на лятото, ще дежурят повече морски стражи по вишките. Работното им време също е променено. То ще е от 9 до 18 . 30 ч, а не както досега - от 8:00 до 18:00 ч.
Туристите идват по - късно на плаж и остават по дълго време – до късния следобед. Бургазлии пък, които не са в отпуск, идват след работа. Такъв е мотивът на концесионерите за промяната на работното време на морските стражи.
Спасителите от своя страна, призовават "моржовете", които плуват рано сутрин и възрастните хора, които предпочитат първите лъчи на слънцето и влизат в морето, да бъдат внимателни, защото плажът ще е охраняем от 9 часа.
Много голям наплив от туристи тази година се чака и заради факта, че откриват морска линия - Бургас - Истанбул, три пъти в седмицата. Катамараните ще тръгват от Морска гара, а летовниците ще отсядат в Бургас.
От 1 юли, морските стражи ще са в пълен състав, а сезонът ще е удължен. Те ще останат на постовете си до 15 септември, а не както досега - до 31 август.
Цените в крайморските заведения са вдигнати. Вълшебната за плажуващите комбинация "цаца с бира" е хвръкнала нагоре като цена. 100 грама са 5 лева, а наливна бира "Бургаско" е 3. 50, тя е най - евтината. Цената на едно кебапче или кюфте 2. 50 лева, а пържени картофи, 150 грама, се харчат за 4 лева. Рибената чорба е 5. 50 лв., вдигната е с близо левче, така че който плажува цял ден и смята да се изхранва в ресторантчетата, трябва да знае промяната на цените на любимите храни и питиета. В менютата са включени основно морски дарове, приготвени по традиционни и типично бургаски рецепти.