Паста, супа и плодове: Какво избират да похапват кардиналите, когато трябва да изберат папа?

Всички знаят, че папите се избират под извисяващите се фрески на Микеланджело в Сикстинската капела, но малцина знаят, че именно в траториите около Ватикана кандидатите се обсъждат около чинии лазаня, бутилки Кианти и много тирамису.

От сега до следващата сряда, когато 133 кардинали ще бъдат въведени в Сикстинската капела, те ще се срещат ежедневно, за да произнасят речи за състоянието на църквата, преди да се отправят на обяд със сериозната задача да разберат кой ще получи техния вот.

Което повдига въпроса: какво избират да ядат кардиналите, когато трябва да изберат папа?

За мнозина това означава да избягват Casa Santa Marta, резиденцията на Ватикана с кантина, където е живял папата и където са били натъпкани по време на последния конклав през 2013 г.

„Храната е доста обикновена - паста, супа и плодове, както е искал Франциск - но някои търсят нещо по-добро“, казва вътрешен човек от Ватикана, който е ял там, пред The Times. „Ресторантите също така означават повече уединение, ако сте в малка група“, добавя той.

Това често означава да се отправите към Борго Пио, малката мрежа от улици до Ватикана, и да се насочите директно към Al Passetto del Borgo, където легендата разказва, че кардиналите са се събрали през 2005 г. и са решили да подкрепят избирането на папа Бенедикт XVI.

Тази седмица един редовен клиент, американският кардинал Доналд Вурл, беше забелязан да излиза от ресторанта с колегата си американски кардинал Шон Патрик О'Мали, след като двамата бяха похапнали салата капрезе и ригатони ала норчина - богато ястие с паста, приготвено с наденица, сметана и сирене пекорино - достатъчно калории, за да заредят сесия за избиране на папа.

По-нататък по главната улица на Борго Пио, покрай магазини, продаващи чаши за причастие на свещеници, се намира Маркоантонио, където прелатите се събират, за да опитат много приличните спагети карбонара, последвани от Ил Моциконе.

Във вторник група свещеници от Холандия пиеха бира, докато чакаха своята лазаня и  октопод.

„Свещениците винаги си поръчват директно тирамису за десерт“, разкрива един сервитьор.

Следва Tre Pupazzi, където твърдолинейният германски кардинал Герхард Мюлер беше видян да отпива от чаша бяло вино тази седмица.

„Опитайте треската, отлична е“, казва италиански свещеник, завършвайки дълъг обяд с колеги свещеници.

Много истории за папите и храната в Рим започват с Йозеф Ратцингер, по-късно папа Бенедикт XVI, което изненадва някои, предвид строгия му характер.

Но години преди папа Франциск да поръча любимия си сладолед, доставен до Ватикана, Бенедикт изпращал поръчки за изпечената във фурна торта с рикота, сервирана в малката пекарна Boccione в старото еврейско гето.

Преди избирането си той е живял в Борго Пио и често посещавал Кантина Тиролезе, където похапвал наденица когато започвал да изпитва носталгия към родната си Германия. Ако е искал италианска храна, той е избирал Венерина, където е поръчвал паста фетучини с шафран и скариди.

„Той идваше сам и казваше „Синьора Венерина, тъжно е да се яде сам“, така че аз сядах с него“, спомня си собственичката Венерина Лабате, на 80 години. „Аз си говорех, а той ядеше“, добавя тя.

През 2013 г., точно преди конклава, който избра папа Франциск, канадският кардинал Томас Кристофър Колинс е видян да се вайка пред купчина паста карбонара във Венерина. „Ако не изберем папата до третия ден, ще ни накарат да ядем хляб и вода“, обяснил той.

„Мисля си как храня телата на кардиналите, докато те мислят за душите си“, казва Лабате.

Тя си спомня един покойен американски кардинал, който обичал паста ала путанеска, приготвена с домати, маслини, каперси, аншоа, чесън и люти чушки.

Името на ястието произлиза от италианската дума „путана“, което означава проститутка, тъй като се твърди, че е измислено в квартала на червените фенери в Неапол като бързо хранене между клиентите.

„Кардиналът не можеше да си позволи да произнесе думата, затова си поръчваше „пастата на дамите“, казва Лабате.

Най-четени