Използвайте и семките, но умерено
След тежките празнични трапези идва време да помислим за килограмите. През зимата подходяща за отслабване е тиквената диета. Тя не ни държи гладни и ни доставя необходимите полезни вещества, при това без да внася в организма излишни калории. Продължителността й е 12 дни, за които можем да отслабнем с 6 кг. Прави се веднъж годишно и не е подходяща за хора с хронични заболявания, бременни и кърмачки.
Диетата се състои от три повтарящи се 4-дневни цикли. Съответно в края на четвъртия ден трябва да се повтори менюто от първия ден. Ефектът се постига благодарение на ниското съдържание на калории в диетата, което се понася сравнително лесно поради високото съдържание на фибри в основния продукт. Ястията с тиква ви позволяват да се чувствате сити за дълго време и регулират храносмилането.
Тиквените семки са логично и пълноценно допълнение към диетата. Те са известни в народната медицина със своите противоглистни свойства, а науката е доказала положителната им роля в профилактиката на рака. Имат много калций, цинк, селен, ниацин, както и линолова киселина, която укрепва стените на артериите. Когато отслабвате с тиквена диета, добавете тиквени семки към менюто, но имайте предвид високото им съдържание на калории (550 ккал на 100 г).
Порциите не са ограничени: можете да ядете толкова разрешени ястия, колкото искате. Храненето трябва да бъде три пъти на ден, леките закуски са забранени. Можете да пиете обикновена негазирана вода (поне 1,5 л) и зелен чай без добавки (3-4 чаши на ден).
Първи ден
• Закуска: тиквена салата с бадеми (може да се заменят с тиквени семки) и/или тиквена каша с кафяв ориз с обезмаслено мляко или вода;
• Обяд: кремсупа от тиква;
• Вечеря: задушена тиква с канела или други подправки.
Втори ден
• Закуска: тиквена салата с бадеми и/или тиквена каша с кафяв ориз с обезмаслено мляко или вода;
• Обяд: супа от пресни зеленчуци в зеленчуков бульон, тиквени котлети (с овесени ядки и белтък);
• Вечеря: пресни или печени ябълки.
Трети ден
• Закуска: тиквена салата с бадеми и/или тиквена каша с кафяв ориз с обезмаслено мляко или вода;
• Обяд: зеленчукова супа с пуешки кюфтета;
• Вечеря: тиквена салата с ананас.
Четвърти ден
• Закуска: тиквена салата с бадеми и/или тиквена каша с кафяв ориз с обезмаслено мляко или вода;
• Обяд: зеленчукова супа или борш с месо, зеленчуци на фурна или на скара;
• Вечеря: яхния от тиква с всякакви зеленчуци (с изключение на картофи).
С ястия от тиква ще се чувствате сити през целия ден.
Салата от тиква с ядки
100 г сурова, почистена и обелена тиква, накълцана или нарязана на ивици с белачка за зеленчуци. Добавете 2 ч. л. ситно смлени бадеми, подправете с малко мед, зехтин или натурално кисело мляко по ваш избор.
Тиквена каша с кафяв ориз
500 г обелена тиква, нарязана на кубчета, залейте с 1 л вода, варете до омекване. Добавете 7 с. л. предварително накиснат нерафиниран (кафяв) ориз, варете до готовност на ориза. Налейте чаша нискомаслено мляко и при непрекъснато бъркане гответе около 5 минути. Оставете да вари. Може да се консумира както топла, така и студена.
Тиквени котлети
Обелете малка тиква. Пулпът трябва да се настърже на едро ренде, да се задуши, да се охлади, след което да се добави 1 чаша овесени ядки, малко сол и белтъците на 2 яйца. От "тестото" оформете котлети, запържете в малко количество растително масло.