Храни за повече кислород в кръвта

Храни за повече кислород в кръвта
Човешкият организъм има нужда от кислород, за да живее. Простичкото действие на вдишване и издишване задвижва много процеси в тялото. При вдишване кислородът преминава през тялото и навлиза в клетките чрез кръвоносната система. Така кръвта, заедно с кислорода и други полезни вещества се насочват към различни тъкани и органи, които имат нужда от тях. Задвижват се метаболитни процеси, отделя се въглероден двуокис. Реално процесът на дишане е много по-сложен и включва множество действия и взаимодействия.
Кислород си набавяме чрез въздуха, който вдишваме, но може да подпомогнем тялото и чрез храненето. Определени храни могат да обогатят присъствието му в кръвта. Това са т.нар. алкални храни. Важно е също дневното меню да включва храни, богати на фибри, желязо и антиоксиданти. Те защитават кръвните клетки, които пренасят кислород, и подпомагат защитата срещу опасните ефекти на свободните радикали.
Зеленолистните пресни зеленчуци са много полезни в това отношение. Спанакът има високо съдържание на желязо, което помага транспортирането на кислород в тялото. Препоръчва се още да включите в менюто си целина, чесън, моркови, магданоз, кълнове от люцерна и други зеленчуци. Те могат да се консумират под формата на салати и ястия, но и като сокове.
 
Авокадото също помага за насищането на тялото с кислород. Благодарение на множеството ценни вещества и витамини, които съдържа, то помага за по-добро кръвоснабдяване. Препоръчва се и като храна, подходяща за по-добро снабдяване на мозъка с кислород.
 
Макар сезонът на дините и пъпешите да изглежда далеч, имайте ги предвид. Динята има богато съдържание на бета-каротин и ликопен, които помагат за увеличаването на нивото на кислород в кръвта. Освен това съдържа много витамини и поддържа хидратацията на тялото.
Сините и червените плодове също са много полезни за кръвоносната система. Това включва ягоди, малини, боровинки, касис и др.
 
Други плодове, които помагат за насищането на тялото с кислород са гроздето, ябълките и крушите. Също и по-екзотичните, като ананас, манго, папая и маракуя.
 
Лимонът има забележителни лечебни свойства, включително веществата в него спомагат снабдяването на клетките с кислород. Макар да е киселинен, в тялото се превръща в алкален. Лимонът има електролитни свойства, които го правят отлична алкална храна, която подобрява храносмилането и метаболитните процеси в тялото.
 
Разбира се, за доброто състояние на кръвоносната система, в това число и присъствието на кислород, е нужно да се пие повече вода. Добре е също да се правят дихателни упражнения. Важно е и правилно да се диша, като се препоръчва това да става по-дълбоко и от корема.

Най-четени