Могат да предизвикат алергична реакция
Семената от чия уверено завоюваха своето място сред продуктите, на които отслабващите възлагат особени надежди. Чията се появи след киноата, спирулината и амаранта и веднага попадна в списъка на суперхраните - продукти, които имат изключителен ефект върху метаболизма. Уви, колкото и да обичаме да хрускаме семена и ядки, те съдържат несправедливо много калории.
Чията е разпространена в Мексико и Гватемала. При контакт с течност семената се увеличават 12 пъти и се превръщат в желе. Те са богати на елементи като магнезий, калий, калций, цинк, фосфор. Съдържат витамини А, С и група В. Високото съдържание на полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6 покрива напълно необходимите нужди на организма.
Способност да се преражда
Тази чудодейна способност на чията да се преражда се дължи на високото съдържание на неразтворими фибри – бавноусвоими въглехидрати. Фибрите абсорбират вода и набъбват; от няколко чаени лъжички семена можете да получите пълноценно ястие. Можете да използвате тези семена в суха форма или като добавка към напитки, салати, сосове, зърнени храни - тогава те ще се превърнат в гел вече в тялото и ефектът ще бъде същият (разбира се, ако пиете достатъчно вода). Една супена лъжица (около 30 г) чия съдържа 11 г фибри, което е една трета от дневното количество, препоръчвано от диетолозите за възрастни.
Специално за отслабване чията допринася със способността да се избягва усещането за празен стомах, с по-дълго чувство на ситост, по-малък риск от преяждане, понижаване нивата на кръвната захар поради дългата обработка на фибрите, нормализиране работата на червата и създаване на благоприятна среда за развитието на полезна микрофлора.
Основната особеност на семената от чия е високото съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини (5 г в споменатата порция от 30 г). Този специален вид здравословна мазнина се търси от човешкия мозък и нервната система като гориво за възстановяване и развитие. Важно е, че омега-3 мазнините, както показват американски изследвания, се съхраняват под плътната обвивка на семето, без да губят полезните си свойства при термична обработка.
Омега-3 киселините са необходими за здравословното отслабване - те ускоряват метаболизма и "изхвърлят" старите мастни натрупвания в черния дроб и под кожата.
Вегетарианците ценят чията като източник на протеини, чийто аминокиселинен състав съдържа триптофан, който е нетипичен за растителните храни. Това незаменимо за нервната система вещество човешкото тяло не е в състояние да синтезира самостоятелно и за тези, които не консумират месо и млечни продукти, набавянето му се превръща в истински проблем.
Как да се приема
Преди консумация на чия се препоръчва предварително накисване във вода или мляко за 20-30 минути. Добавете я към зърнени храни, кисело мляко, смути, сокове, салати и десерти.
Семената от чиа съдържат още калций, манган и фосфор, които са от съществено значение за костите, зъбите и мускулите.
Важно е да се отбележи, че чията допринася за понижаване на кръвното налягане и затова не се препоръчва за хора, при които то е под нормалното. Също така не можете да комбинирате приема на тези семена с разредители на кръвта. Трябва да се въздържате от тях по време на бременност и кърмене.
Лекарите не са единодушни
Известният френски лекар Пиер Дюкан допуска 1 супена лъжица чия на ден, което не е толкова малко, като се има предвид способността й да увеличава обема си. Диетологът настоява, че чията е необходима на всички, които искат да отслабнат и да останат здрави.
Негови колеги обаче говорят за индианските семена с недоверие. Те по принцип не вярват в суперхраните и техните възможности за топене на килограми. Диетологът Елена Тихомирова предупреждава: „Семената от чия са наистина полезни, но не по-полезни от лените. Освен това са много калорични, като всички семена и ядки. Ако ги използвате прекалено, има голяма вероятност да наддадете на тегло. В допълнение, те могат да провокират алергична реакция“.