Чията помага за отслабване

Чията помага за отслабване

Диетолози се съмняват, че малките семена топят теглото

Могат да предизвикат алергична реакция

Семената от чия уверено завоюваха своето място сред продуктите, на които отслабващите възлагат особени надежди. Чията се появи след киноата, спирулината и амаранта и веднага попадна в списъка на суперхраните - продукти, които имат изключителен ефект върху метаболизма. Уви, колкото и да обичаме да хрускаме семена и ядки, те съдържат несправедливо много калории.
Чията е разпространена в Мексико и Гватемала. При контакт с течност семената се увеличават 12 пъти и се превръщат в желе. Те са богати на елементи като магнезий, калий, калций, цинк, фосфор. Съдържат витамини А, С и група В. Високото съдържание на полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6 покрива напълно необходимите нужди на организма.

Способност да се преражда

Тази чудодейна способност на чията да се преражда се дължи на високото съдържание на неразтворими фибри – бавноусвоими въглехидрати. Фибрите абсорбират вода и набъбват; от няколко чаени лъжички семена можете да получите пълноценно ястие. Можете да използвате тези семена в суха форма или като добавка към напитки, салати, сосове, зърнени храни - тогава те ще се превърнат в гел вече в тялото и ефектът ще бъде същият (разбира се, ако пиете достатъчно вода). Една супена лъжица (около 30 г) чия съдържа 11 г фибри, което е една трета от дневното количество, препоръчвано от диетолозите за възрастни.

Специално за отслабване чията допринася със способността да се избягва усещането за празен стомах, с по-дълго чувство на ситост, по-малък риск от преяждане, понижаване нивата на кръвната захар поради дългата обработка на фибрите, нормализиране работата на червата и създаване на благоприятна среда за развитието на полезна микрофлора.

Основната особеност на семената от чия е високото съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини (5 г в споменатата порция от 30 г). Този специален вид здравословна мазнина се търси от човешкия мозък и нервната система като гориво за възстановяване и развитие. Важно е, че омега-3 мазнините, както показват американски изследвания, се съхраняват под плътната обвивка на семето, без да губят полезните си свойства при термична обработка.

Омега-3 киселините са необходими за здравословното отслабване - те ускоряват метаболизма и "изхвърлят" старите мастни натрупвания в черния дроб и под кожата. 

Вегетарианците ценят чията като източник на протеини, чийто аминокиселинен състав съдържа триптофан, който е нетипичен за растителните храни. Това незаменимо за нервната система вещество човешкото тяло не е в състояние да синтезира самостоятелно и за тези, които не консумират месо и млечни продукти, набавянето му се превръща в истински проблем.

Как да се приема

Преди консумация на чия се препоръчва предварително накисване във вода или мляко за 20-30 минути. Добавете я към зърнени храни, кисело мляко, смути, сокове, салати и десерти.

Семената от чиа съдържат още калций, манган и фосфор, които са от съществено значение за костите, зъбите и мускулите. 

Важно е да се отбележи, че чията допринася за понижаване на кръвното налягане и затова не се препоръчва за хора, при които то е под нормалното. Също така не можете да комбинирате приема на тези семена с разредители на кръвта. Трябва да се въздържате от тях по време на бременност и кърмене.

Лекарите не са единодушни

Известният френски лекар Пиер Дюкан допуска 1 супена лъжица чия на ден, което не е толкова малко, като се има предвид способността й да увеличава обема си. Диетологът настоява, че чията е необходима на всички, които искат да отслабнат и да останат здрави.

Негови колеги обаче говорят за индианските семена с недоверие. Те по принцип не вярват в суперхраните и техните възможности за топене на килограми. Диетологът Елена Тихомирова предупреждава: „Семената от чия са наистина полезни, но не по-полезни от лените. Освен това са много калорични, като всички семена и ядки. Ако ги използвате прекалено, има голяма вероятност да наддадете на тегло. В допълнение, те могат да провокират алергична реакция“.

Най-четени