Пъдпъдъчите нямат холестерол
Десетилетия наред обвиняват яйцата, че запушват артериалните съдове и предизвикват диабет. Всъщност те са идеален източник на ценен белтък и изобщо не са вредни, ако не прекалявате с тях.
Не е ясно в кой точно момент диетолозите стриктно нареждат консумацията на яйца да бъде не повече от 4 седмично. Превишите ли това количество, ви чака покачване на лошия холестерол, запушване на кръвоносните съдове, инфаркт, инсулт...
През 2013 г. е извършен мащабен мета-анализ от водещи американски научни организации. Всички 17 проучвания стигат до недвусмисленото заключение: няма връзка между инсулти, сърдечни заболявания, появата на диабет и яйцата. Можете да ги ядете всеки ден. Нещо повече: редовната им консумация е полезна.
Съдържащите се в тях вещества не само не провокират образуването на вреден холестерол, но дори „втечняват” този, който вече се е натрупал в съдовете. Протеинът от кокошето яйце се усвоява перфектно от човешкото тяло. Яйцата са богати на желязо, лутеин и зеаксантин, които предпазват зрението и здравето на очите.
Да не пренебрегваме и пъдпъдъчите яйца. Те са още по-полезни от кокошите. Древните лечители са ги включвали в арсенала си от лекове срещу някои заболявания. В сравнение с кокошето, един грам пъдпъдъче яйце съдържа повече витамини: А - 2,5 пъти, В1 - 2,8 пъти, В2 - 2,2 пъти. Витамин D се намира в пъдпъдъчите яйца в активна форма и предотвратява развитието на рахит. В малките яйчица нивото на калий и фосфор е 5 пъти по-високо (вторият допринася за умственото развитие, така че е полезно да се дават на ученици). 4,5 пъти повече е желязото.
Пъдпъдъчите яйца никога не съдържат салмонела. Те практически нямат холестерол. За разлика от кокошите яйца, пъдпъдъчите не предизвикват алергии при деца и възрастни. Напротив, протеинът, присъстващ в тях, е в състояние да потиска алергичните реакции, поради което на тяхна основа се прави медицински препарат, използван за лечение на алергии.
Дете, което яде 2 пъдпъдъчи яйца на ден, се развива по-добре и рядко получава настинки, има добро зрение, не страда от рахит и неправилен растеж на зъбите. Малките пъстри яйца са особено полезни за по-възрастните хора - при тези, които редовно ги консумират, болките в ставите изчезват след два месеца, слухът и зрението се подобряват.
Използването на пъдпъдъчи яйца дава отлични резултати при лечението на гастрит, стомашна язва и язва на дванадесетопръстника, както и при панкреатит. При пациенти с холецистит, които консумират пъдпъдъчи яйца, постоянната горчивина в устата и болката в дясното подребрие изчезват.
Следете срока на годност, защото тези яйца често залежават в магазините. Те не се развалят, а изсъхват. Прясното яйце трябва да тежи не по-малко от 12 грама, а престоялото е леко като перушинка.