Без значение дали му казвате нахут или леблебия, това растение от семейство бобови би могло да бъде прекрасен спътник във вашия индивидуален хранителен режим. Нахутът е богат източник на витамини, минерали и фибри и има многобройни ползи за вашето здраве. Не само, че подобрява храносмилането, но подпомага поддържането на теглото и намалява риска от някои заболявания.
Необходими продукти:
• Сварен нахут - 250 гр.
• Сусамов тахан – 2 супени лъжици
• Лимонов сок – 3 супени лъжици
• Чесън – 1 скилидка
• Зехтин – 4 супени лъжици
• Пушен червен пипер – 1 кафена лъжица
• Черен пипер
• Сол
Сложете всички продукти в блендера или в кухненския робот и пасирайте до хомогенна смес, което става за около 1 минута. И толкова лесно хумусът е готов!
Необходими продукти за фалафелите:
• Сварен нахут – 250 гр.
• Яйца – 1 брой
• Лук – 1 глава
• Чесън – 1 скилидки
• Магданоз – ½ връзка
• Хляб – 2 филии
• Кориандър – 1 кафена лъжица
• Бакпулвер – 1 кафена лъжица
Необходими продукти за соса:
• Кисело мляко – 1 чаена чаша
• Сусамов тахан – 1 супена лъжица
• Чесън – 1 скилидка
• Лимонов сок 2 супени лъжици
• Кимион ½ кафена лъжица
Изцедете сока на предварително сварения нахут. Пасирайте го в блендер заедно с всички останали съставки и оформете кюфтенца. Изпържете ги в дълбок тиган в сгорещено олио. Готови са, когато придобият златист цвят. Имайте предвид, че това става много бързо!
За соса отново смесете всички съставки в блендера и разбийте! Тахановият сос е подходящ и за много други ястия.
Необходими продукти:
• Нахут – 200 гр.
• Сушени смокини/фурми – 100 гр.
• Накиснати орехи – 100 гр.
• Вода – 5 супени лъжици
• Какао на прах – 2 супени лъжици
Изцедете нахута и сока му, а смокините накиснете във вода за около час. Пасирайте всичко в блендера и оформете топчета. Ако искате да има цели парченца орехи, тях можете да ги начупите, а не да ги пасирате. Накрая оваляйте топчетата в какаото.