Много хора имат интерес към естествените природни лекове и многобройните рецепти за разнообразни домашни мехлеми са доказателството. Често виждаме като решение на различни проблеми тинктурите, инфузиите и другите подобни билкови отвари. Те са отговорът, когато търсим начин да излекуваме някоя болежка чрез даровете на природата. Друг плюс е процесът на приготвяне на домашния лек, който може да е изключително приятен и да разнесе хубав аромат из целия дом. Той ви дава свободата да експериментирате с любимите си билки.
Винаги, когато си правим чай, ние всъщност създаваме инфузия. Билковите инфузии, които се използват като основа за мехлем, са с малко по-различен характер. При тях течната основа е различна, а билките се накисват в нея много по-дълго, за да се извлекат всички полезни вещества.
За билковата инфузия могат да се използват следните масла:
• Кокосово
• Зехтин
• Бадемово
• Кайсиево
Изберете масло и го сложете на водна баня заедно с необходимото количество билки за избраната от вас рецепта. Билките могат да са свежи или изсушени, смес или индивидуални сортове. Разбърквате избраните билки и маслото и ги оставяте на много слаб огън за около час. След това прецеждате през тензух и вашата инфузия е готова.
Друг метод за направата на инфузия е „слънчевият“ – при него маслото и билките се поставят в буркан. След това затваряте буркана и го оставяте на пряка слънчева светлина за около 3-4 седмици.
Подсилване на инфузията
След като прецедите билковата инфузия, в огнеупорен съд можете да добавите пчелен восък към инфузията. Той ще помогне на билковия мехлем да се втвърди по-лесно. Ако желаете кремообразна смес, добавете много малко пчелен восък или не използвайте никакъв.
Към билковия мехлем можете да добавите и няколко капки етерично масло. Когато сте готови, изсипете го в буркан и го оставете в хладилника за около 10 до 15 минути.
Този билков лек помага за заздравяване при порязвания, синини, ужилвания, кожни раздразнения:
• Зехтин или бадемово масло - 2 чаени чаши
• Пчелен восък – ¼ чаена чаша
• Изсушени листа от коприва – 2 супени лъжици
• Сушен цвят от невен – 2 супени лъжици
Сушен розмарин – 1 супена лъжица