Американски компании продавали лекарства на Марешки в нарушение на антикорупционен щатски закон

Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени

Четири американски компании – „АББВИ”, „Пфайзер”, „Майлан” и „Мерк, Шарп и Доум – България” са продавали лекарства на фирмата „Фармнет” на фамилията Марешки, в нарушение на федерален закон на САЩ – Законът за чуждестранни корупционни практики.

Това стана ясно от разследване на Валя Ахчиева, излъчено в предаването „Открито” на БНТ.

Антикорупционният щатски закон се прилага от 1977 г. Според него на американските компании е забранено да предлагат плащане и да обещават плащания на чуждестранни длъжностни лица, на чуждестранни политически партии, както и на партийни функционери, дори на кандидати за политически длъжности. Целта на забраната е да не могат американските компании да упражняват политическо влияние върху някакъв бизнес и да не се насочва в определена посока този бизнес. Също така да не се влияе на държавната и законодателната дейност на чужда държава.

Санкциите, които този федерален закон предвижда за американските компании, които са го погазили, са жестоки – до 1 милион долара глоба за компанията, а за физическите лица, подписали сделките, глобата е до 10 000 долара или до 5 години затвор. Или и двете заедно.

Ахчиева попита в ефир: „Нарушили ли са американските компании въпросния закон, след като са продавали лекарства на фирмата „Фармнет”, свързана с Веселин Марешки – зам.-председател на Народното събрание, а преди да заеме този пост – председател на политическа партия „Воля”, преди това – лидер на една друга партия?”

Освен това Марешки беше и кандидат-президент през 2016 г., а точно за този период Ахчиева показа документи, от които става ясно, че четирите американски компании – производителки на лекарства, са продавали такива на „Фармнет”. Тези лекарства са реимбурсирани от НЗОК и българската държава е договорила много ниски цени за България. Именно отстъпката в цените на тези лекарства е вид плащане към фирма, свързана с политически лидер. Дори в момента той е на много висок държавен пост – зам.-председател на НС.

В антикорупционния закон на САЩ изрично е записано – „да не се влияе на законодателната дейност на чужда държава”. А Марешки като зам.-председател на парламента има пряко влияние върху законодателната дейност. Така получените от американски компании лекарства-производителки, пристигнали в България, с цени за България и реимбурсирани от НЗОК, фирмата „Фармнет” продава на друга свързана с нея фирма – „Трейднет България” – собственост на рускинята Нина Катченко, но с пълномощник – Веска Марешка, майката на Веселин Марешки. След това „Трейднет България” продава същите лекарства на немската фирма „Колфарма”.

В предаването бяха показани фактури от тези сделки, от които ясно се вижда, че лекарството „Хумира” – с производител американската компания „АББВИ” се продава на „Колфарма” над пределните цени за България. И вече в Германия същата „Хумира” се преопакова в завода на „Колфарма” в германския град Мерциг. Ахчиева стигна и до бариерата на този завод в Германия. Стана ясно, че от „Колфарма” най-напред са й обещали да дадат интервю пред камера и да я пуснат в завода, но изведнъж анулирали срещата и интервюто само 5 дни преди уговорения ден и час. Още по-странен e писменият отговор, който е изпратен до Ахчиева. В първото изречение те обясняват, че няма как да проведат разговор с журналистката, защото смятат, че „разследващите й действия и в предишните й предавания били насочени срещу сегашния зам-председател на Народното събрание, който преди да поеме този политически пост, ръководеше като предприемач предприятие за търговия на едро с лекарства. Не можем да позволим да бъдем инструментализирани във вътрешнополитически дебати и спорове.”

С този отговор на „Колфарма” безпрецедентно се свързва фирмата на рускинята Нина Катченко – „Трейднет България” с българския политик Веселин Марешки.

„Аз ги питам за Катченко, те ми отговарят за Веселин Марешки?”, възкликва Валя Ахчиева. „Да не би от „Колфарма” да откриват връзка между политиката у нас и бизнеса с лекарства?”.

В отговор на зададените въпроси „Колфарма” посочва няколко шокиращи числа. Това, че като резултат на паралелен внос немската здравна система е направила икономии за 247 милиона евро в рамките на 2016 г., а ценовата конкуренция, която този внос на лекарства упражнява върху оригиналните лекарствени продукти се оценява на допълнително 3 милиарда евро годишно. Тези пари се спестяват от немската здравна система, именно защото такива търговци като Марешки продават скъпи лекарства с цени за България на немски фирми.

Паралелният износ на лекарства лишава българите от лечение, но доставя на германците всякакви оригинални лекарства на по-ниски цени. Така се правят икономии за немската здравна система.

Не работи ли така фамилията на Марешки за интереса на Германия, погазвайки правата на българските пациенти?

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"