Ангел Кунчев: Няма данни питейната вода в Перник да е замърсена

Няма данни питейната вода в Перник да е замърсена, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Пробите за Перник се вземат от 14 пункта.

РЗИ извършват регулярен контрол върху качеството на питейната вода, която тече от чешмите в Перник, и вземат проби от обособени пунктове, за да може, ако има отклонения, да се дадат предписания на ВиК операторите в общините. За Перник в момента няма отклонения в качеството на водата, каза д-р Ангел Кунчев.

„Това е нещо, което се прави непрекъснато. Знаете, че имахме няколко такива различни резултата още по Коледните празници, след това след Нова година, точно по същия начин е реагирано, много бързо, осигурена е питейна вода за хората, така че не се стигна до никакъв взрив на инфекциозни заболявания. Другото направление - наблюдаването на самата зараза, заболеваемост, за да можем съвсем навреме да хванем някакъв процес, и, за щастие, трябва да ви кажа, че към момента няма никакво завишаване в тази област. Напротив, дори в някои съседни области, където съвсем редовно си има вода, има повече проблеми, отколкото Перник“, каза Ангел Кунчев.

Той коментира и новината, че международният кукерски фестивал няма да се проведе в Перник заради рискове от епидемия.

„Когато един град е в особена ситуация, в бедствено положение, обявено официално, не е моментът да се правят такива събития, още повече, че много хора може би не знаят, но форматът на това събитие е много голям. Говорим за 7-8 хиляди официално регистрирани участници, които трябва да се настаняват, освен това трябва да се изхранват 150-200 хиляди души, които са гости на фестивала всяка година, което ще създаде прекалено големи рискове“, каза Ангел Кунчев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"