Африканска чума по свинете открита в землището на село Голямо Бабино

Първично възникнал случай на африканска чума по диви свине в землището на село Голямо Бабино, община Криводол бе разгледан днес по време на заседание на Областната епизоотична комисия във Враца.

Положителните резултати за болестта налагат спазването на мерки за биосигурност и определяне на инфектирана зона с диаметър 200 кв. км около мястото, където е констатиран случаят, поясни директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Милчо Костурков. Той представи епизоотичната обстановка в областта и заяви, че са предприети всички мерки по недопускане разпространението на заболяването.

Директорът на Държавно горско стопанство във Враца Ивайло Ангелов обяви, че са определени зони около констатираното огнище. В Зона А -с радиус 1 км, е ограничен достъпът до горските територии и ловно-стопанските райони на физически лица и ППС, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта.

В зони Б и В се ограничава достъпът, преминаването и престоят в горските територии за селскостопански дейности, а събирането на гъби, билки, трюфели, както и извършването на туристически дейности става след прилагане на мерките за биосигурност. Ограниченията са в сила до 22.12.2019 г. Зоните са обозначени с табели, за да ориентират населението, туристите и ловците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Огнян Стоенелов

Този уебсайт използва "бисквитки"