Байдън обвини Тръмп, че се опитва да отмени президентските избори

Ако страховете му се потвърдят, това ще се случи за първи път в историята на САЩ. А възможно ли е да отсрочат вота?

„Помнете думите ми, аз мисля, че той ще се опита по някакъв начин да отложи провеждането на изборите, ще измисли някаква причина, заради която те да не могат да бъдат проведени. Той смята, че това е единствения начин да спечели“, каза Байдън по време на онлайн мероприятие за набиране на средства за предизборната му кампания. Въпреки че, казвайки това, Байдън по хитър начин се опитва да дискредитира своя противник.

Причината за отмяната е ясна сама по себе си - световната пандемия от коронавирус COVID-19 продължава, а за САЩ този проблем е по-остър, отколкото за много други страни. Броят на заразените там бързо се доближава до милион. Към 23 април над 869 000 души в САЩ са заразени и почти 50 000 са починали от болестта.

Глобалната пандемия наистина оказва влияние на демократичните процеси по света. Референдумите и изборите бяха отложени в много страни, дори и ако незабавното им провеждане да е изгодно за сегашните власти. Това се случи в Северна Македония, Черна гора, Сирия, Сърбия, Русия и много други държави.

Има обаче и примери за успешното провеждане на всеобщо гласуване по време на пандемия. Например, парламентарните избори в Южна Корея на 15 април дори успяха да счупят рекорда по избирателната активност. Полша също не бърза да отлага президентските избори, насрочени за 10 май. Наличието на такива примери може да нанесе твърде сериозни репутационни щети за американските власти, ако те мислят за отлагане на изборите.

Но най-важното е, че американската система просто не е приспособена за отмяна на гласуването. За цялото си съществуване на страната това никога не се е случвало. Президентът е избиран в установения по закона период, дори и по време на Гражданската война.

Стабилността на американската избирателна система се гарантира от два основни закона. Първо, това е законодателен акт, приет през 1845 г., който предвижда изборите за държавен глава да се провеждат „във вторник след първия понеделник на ноември“.

Промяната на това правило ще изисква одобрение и от двете камари на Конгреса, както и подписа на Тръмп. Почти невъзможно е да си представим сценарий, при който демократите, които контролират Камарата на представителите, и републиканците, които държат Сената, да стигнат до консенсус.

Второ, това е 20-та поправка на конституцията на САЩ. Тя предвижда, че всеки президентски мандат изтича точно четири години след встъпването в длъжност: „на обяд на 20 януари“. Тоест на този ден през 2021 г. Тръмп автоматично ще престане да бъде държавен глава.

Съответно тази конституционна разпоредба ограничава и възможността за отлагане на изборите, а вотът може да се забави за не повече от няколко месеца. Но за това отново се изисква консенсус и в двете камари на Конгреса.

Това е и позицията на настоящия президент. На 4 април Тръмп лично обеща, че на 3 ноември ще се проведат общи избори. Според него пандемията не може да засегне волята на гражданите, и освен това, президентът критикува предложенията на отделни представители на Демократическата партия, за гласуването по пощата.

Според неотдавнашната анкета на The Wall Street Journal, проведена съвместно с NBC, идеята за промяна на избирателния закон се подкрепя главно от привърженици на демократите. 82% от анкетираните членове на партията подкрепят гласуването по пощата. Сред привържениците на републиканците този брой спада до 31%.

И като цяло, дори и да има консенсус между двете партии по този въпрос, правителството няма да има време да въведе системата за гласуване по пощата за цялата страна. В момента гласуване по пощата функционира в пет щата: Юта, Орегон, Хавай, Колорадо и Вашингтон. В тези щати наистина може да се проведе гласуване по пощата, но местните власти отделиха много време за внедряването на тази система.

За да се проведе гласуване по пощата във всички щати, ще трябва да се премине през много бюрократични процедури. Местните законодателни парламенти, много от които са спрели своята работа поради коронавируса, трябва да приемат подходящите разпоредби. Освен това трябва да има консенсус и във федералния конгрес, където сенатът се контролира от републиканците.

И дори ако въпросът с гласуването по пощата може да бъде решен на законодателно ниво, на практика ще бъдат необходими незабавни и мащабни парични инжекции и съответно ще се наложат нови обсъждания на бюджета в Конгреса.

„Освен това много щати не подкрепят гласуването по пощата. В този случай хората започват да се притесняват от измами и фалшификати, които дори не изискват високи технологии“, казва Лона Аткесън, професор по политология в Университета на Ню Мексико, пред ТАСС. Според нея е просто невъзможно да се разшири обхвата на гласуването по пощата от пет до петдесет щата за 6-7 месеца.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Алексей Грязев, gazeta.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"