Бившият главен редактор на в. "Дума" Юрий Борисов е бил арестуван

Бившият главен редактор на вестник ДУМА Юрий Борисов е бил арестуван днес сутринта. Новината е съобщена за вестника от съпругата му журналистката Дора Чичкова.

Юрий Борисов, който е един от секретарите на Националното движение "Русофили", е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдили за "Дума" очевидци. От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокуратурата. Преди дни той е имал сериозна сърдечна атака и не се чувства добре физически, разказа неговата съпруга.

От "Дума" информират, че не може да бъде установена връзка с председателя на "Русофили" Николай Малинов, нито с неговата съпруга. По неофициална информация в техните офиси и в дома им също се извършват обиски. Сутринта Малинов трябваше да участва в предаване по бТВ, но не се яви в студиото.

Зам.-председателят на НД "Русофили" Владимир Чучуев пък разказа, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на "Русофили" Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"