Вежди Рашидов се завърна с изложба в Пловдив 40 г. след дебюта си в Стария град

Вежди Рашидов се завърна с изложба в Пловдив 40 години след дебюта си като творец, случил се именно в Стария град – в Балабановата къща, тогава по покана на Дечко Узунов. Именно на онази своя първа изложба Вежди е бил забелязан от проф. Аксиния Джурова, а Николай Хайтов прави първото интервю с него. След това Вежди Рашидов намира в Пловдив и много приятели сред големите пловдивски художници като Йоан Левиев, Димитър Киров и Героги Божилов-Слона и, разбира се, прословутия кмет на Стария град Начо Културата.

40 години по-късно идва поканата на директора на Градската художествена галерия Красимир Линков, с когото с Рашидов са състуденти. Изложбата е озаглавена „Страст“ и показва Вежди Рашидов не само като творец, а и като колекционер, защото на първия етаж са изложени картини от неговата колекция, а на втория - негови пластики и рисунки.

"Колекцията ми започна случайно на един битак, където видях една уникална живопис в окаяно състояние и ми дожаля. Казах си, че някой ден и моето изкуство сигурно така ще се търкаля. Купих картината, реставрирах я, сложих я в хубава рамка и видях, че има втори живот. Красива живопис без имена", разказа Рашидов. После обясни, че в неговата колекция има много картини на неизвестни автори, но той не робува на имената на творците, както не робува и на марките на дрехите. Въпреки това в колекцията му има и офорт на Рембранд.

Вежди Рашидов дари на Градската художествена галерия в Пловдив 4 картини от своята колекция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ваня Недялкова, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"