Вложиха 1,9 млн.лева в ремонт на помещения и оборудване на Симулационен център в НВУ

Той е единственият у нас и в целия Европейски съюз

Вложиха 1,9 млн.лева в специализирано лабораторно обзавеждане и ремонт на помещенията, в които ще бъде разположен Симулационният център на Националния военен университет /НВУ/ "Васил Левски" във Велико Търново.

Симулационният център ще се използва за обучение на кадри за управление на риска при бедствия и аварии. Обектът се изгражда във Втори учебен корпус във факултет „Общовойскови” на военния ВУЗ. Строителството стартира през 2018 г. по проект „Изграждане и развитие на център за компетентност с наименование Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска”. Финансира се по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Предстои да се доставят елементите за единната софтуерната система, а окончателното завършване се очаква в началото на месец септември.В рамките на центъра ще бъде изградена и лаборатория за борба с бедствия и аварии с използване на високопроходими машини. Ще бъдат набавени данни за ключови обекти от критичната инфраструктура в страната. От област Велико Търново различни сценарии при настъпващи бедствия ще се разработят за язовир Йовковци.

Подобен център не съществува нито в България, нито Европейския съюз. Има перспективата да стане водещ елемент на научната инфраструктура. Заради това участието на НВУ е много ключово от гледна точка на позиционирането му сред водещата научно-изследователска инфраструктура у нас.

Проектът се реализира в партньорство с три института на БАН и четири университета, като водеща организация е Институтът по роботика.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"