Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка

Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

При американка с COVID-19, е некротизиран част от мозъка й, вероятно заради имунната реакция на нейния организъм към коронавируса. Това усложнение се наблюдава за първи път при COVID-19, което лекарите преди това са регистрирали и при други вирусни заболявания.

Американка с COVID-19 страда от сериозно увреждане на мозъка - некротизираща енцефалопатия, и лекарите, които я лекуват, смятат, че това се дължи на коронавируса. Работата е публикувана в списание Radiology. Некротизиращата енцефалопатия преди е била свързвана с вирусни заболявания, като грип и херпес, но при COVID-19 все още не е наблюдавана.

„Трябва да помислим как да включим пациентите с тежки неврологични заболявания в нашата терапевтична парадигма” - казва неврологът Елиса Фори – „Това усложнение е също толкова опасно, колкото и тежките поражения на белия дроб“.

58-годишна служителка на авиокомпанията се обърна към здравния център „Хенри Форд” в Детройт с оплаквания от треска, кашлица и промяна в психическото състояние. Според лекарите жената е била вяла, дезориентирана и объркана. Анализите показват, че тя не е имала грип, херпес или редица други вирусни заболявания, няма и следи от бактериална инфекция в церебралната течност. Само резултата от анализа на SARS-COV-2 е положителен, но лекарите се разтревожиха от симптомите.

Компютърната томография на мозъка разкри симетрично тъканно поражение в таламуса - областта, която е отговорна по-специално за предаването на сензорната и двигателна информация от сетивните органи към съответните области в кората на главния мозък, а също така играе важна роля в регулиране на нивото на съзнание, процеса на сън и бодърстване и концентрацията на внимание.

Такива промени могат да възникнат или поради мозъчен оток, както се случва при травми, или поради некроза. Ядрено-магнитният резонанс показа, че лекарите си имат работа с втория вариант.

Пациентката, страдаща от некротизираща енцефалопатия, е в редко и опасно за живота състояние, при което умира мозъчната тъкан, а причините за това са слабо изучени, но е известно, че може да е провокирана от грипните вируси, херпес и ентеровируси.

Ако не се лекува, състоянието прогресира, което води до неврологични разстройства, кома и смърт.

Вирусните заболявания причиняват така наречената "цитокинова буря" (хипер цитокинемия) в мозъка, обясняват лекарите. Цитокините са малки молекули, които се произвеждат от различни видове клетки, но основно от лимфоцити. Те играят важна роля във функционирането на имунната система. Но при хипер цитокинемия цитокините неконтролируемо активират имунните клетки в огнищата на възпалението, което води до освобождаването на нови порции цитокини. Този затворен кръг води до разрушаване на тъканите в огнището на възпалението, а след това реакцията се разпространява и в съседните тъкани и може да обхване целия организъм.

Като лечение пациентката е получила инжекции с имуноглобулин. За състоянието й нищо не се съобщава.

Няма пряка връзка между COVID-19 и некротизиращата енцефалопатия, отбелязват изследователите. Все пак по-ранните работи показват, че пациентите с COVID-19 изглежда са предразположени към хипер цитокинемия. Известен е и случаят, когато болен мъж е показал признаци на енцефалопатия.

„Пациентите в напреднала възраст с хронични заболявания са изложени на повишен риск от промяна на психическото им състояние при остри инфекции“, казват лекарите.

Потенциалните неврологични усложнения от COVID-19 засега са слабо изучени, признават те. Затова си струва да се отдели повече внимание на идентифицирането на психичните и неврологичните симптоми, които могат да се развият при заболяването. Лекарите допускат, че промените от неврологичен или психичен характер в някои случаи могат да послужат като един от ранните симптоми на COVID-19.

„Ако не проверите пациентите с неврологични заболявания за COVID-19, това може да се превърне в национален проблем за лекарите, пациентите и от своя страна за широката общественост. Ако те бъдат изписани, ще продължат да взаимодействат с другите хора“, подчертават експертите.

Преди това учените предупреждаваха за още един неочевиден симптом на коронавирусната инфекция - загубата на вкус и обоняние. Подобни проблеми се наблюдават при около една трета от заразените, като за някои от тях са единствените симптоми. Недостигът на данни за типичните симптоми на COVID-19 означава, че в такива случаи е малко вероятно пациентите да бъдат тествани и изолирани, обясняват експертите. А това означава, че те ще разпространяват инфекцията.

Лекарите съветват хората, които са забелязали загуба на обоняние, но нямат други симптоми, ако е възможно, да прекарат поне седмица у дома, а тази мярка ще намали вероятността от разпространение на инфекцията.

(Превод за "Труд" - Павел Павлов)

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Ала Салкова, gazeta.ru

Този уебсайт използва "бисквитки"