Всички тестове в Банско, направени от сутринта, са отрицателни (СНИМКИ)

Ще бъде изследвано над половината население

Масовото тестване в Банско започна навръх Цветница при изключително добра организация. Първи през кабинетите на Медицинския център минават медици и полиция.

До следобяд всички проби на изследваните бяха отрицателни. Изготвени са списъци, хората се викат по телефона, за да няма струпване и образуване на опашки.

Депутатът Делян Пеевски осигури за Банско 2000 теста, а от Националния щаб изпратиха 4 хиляди. Това дава възможност да се тества над половината население на Банско, което е 10 хиляди души.

„Тестването е доброволно, ако някой не желае и се чувства здрав, не е длъжен да се тества, каза кметът на община Банско Иван Кадев. Процедурата отнема около 15 минути на човек. А резултатът се казва веднага. На ден реално ще се тестват по 40-50 души, което означава, че месец ще бъде необходим , за да минат всички 6 хиляди души.

Изследването се прави с цел статистика, за да се установи колко хора са имали среща с вируса. Ако се установи положителна проба, то болният ще бъде изолиран и поставен под домашна карантина, уточниха медиците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"