Грузия - война без жертви

Кавказката република бе сред първите поразени от вируса на века

В сряда по обeд властите в Тбилиси евакуираха 200 грузинци през Бургас, които бяха заклещени в България по различни причини. Чартърният полет беше част от специална програма за спасяване на грузинци от различни бедстващи райони в Европа и света.

Причината грузинците да бедстват в страната ни е отказът на Турция да им осигури зелен коридор.

“Мнозина са пътували с дни, така че финансовите им средства бяха приключили и се оказаха в бедстващо положение. Само едно телефонно обаждане до кмета на Бургас - г-н Николов - бе достатъчно и той отдели специален хотел за групата, за което много му благодаря - каза за “Труд” посланичката на Грузия у нас - н. пр. Тамара Лилуашвили. Голямо благодаря на почетния консул -- Юлий Нушев, който ни подкрепи финансово в грижата за тези граждани над 10 дни.”

Грузинските граждани бяха настанени в общинско общежитие и бяха под карантина. Пак по разпореждане на кмета на Бургас, грижата за тях беше поета от Домашния социален патронаж. Служители на патронажа всеки ден им носиха топла храна и всичко необходимо, за да се чувстват добре. Всичко това - благодарение на човещината на бургазлии.

Тази развръзка по естествен начин приковава вниманието за това как се справя Грузия с пандемията, при условие, че бе една от първите засегнати държави в света. Причината да са сред първите е, че Тбилиси взе много сериозно заплахата от COVID-19. От правителството не обясняваха, че това е лек грип, а разпоредиха контрол по границите още в средата на февруари.

Към този момент (4 април, 18 часа) регистрираните заразени са 130, нито един загинал и 26 напълно възстановени. По интересното е, че правителството е стигнало до всеки първи източник на огнище в страната със съответните карантини мерки. На места като Болниси, армията е изолирала целия район, за да се предотврати бягството на вирусоносители. Грузия е обособила няколко клиники, които са специални само за откриване на първите симптоми на COVID-19.

Голямата заслуга на кабинета на Георги Гахария е, че бързо осъзна какво наближава и отстъпи решенията на експертите в биологичните зарази. Лекарите поеха инициативата.

В същото време властта държи на всички свои решения, без изключения. Например напрежението между Тбилиси и полското правителство се обтегнаха, защото авиокомпанията LOT пусна предварителна продажба на билети в нарушение със съглашението с грузинските власти. Целта е да не се допуска корупция при евакуацията на грузински граждани.

По време на избухването на епидемията в близкия Иран в средата на февруари, по съвети на медицинските експерти, МВР изгради пунктове за проверки на всички граници, които включваха това, което на нашите КПП-та още не виждаме - температурни тестове и прегледи на историята на пътуванията. Така Грузия успя да открие първия носител на вируса - мъж от Грузия, който се връща от Иран на 26 февруари, директно на сухопътната граница с Азербайджан. Той беше бързо изолиран заедно със своите колеги пътници и други, с които е имал контакт от грузинска страна. Границата беше незабавно затворена за ирански граждани, докато грузинците, които се връщаха от Иран, бяха поставени под карантина и тествани за коронавирус.

В следващите дни стотици пристигащи от тежко засегнати страни и хора, с които са общували, бяха поставени под карантина или в държавни институции, или у дома. В момента има над 5600 души под карантина, а със съмнителни симптоми - 281 души - са в болница, за да бъдат наблюдавани.

След като входовете от Иран и Китай бяха подсигурени, проблемите дойдоха от Италия и Испания. Няколко от заразените грузинци, пристигащи от Ботуша, успяха да се промъкнат през границата, но много бързо след това бяха бъдат заловени и изолирани, преди вирусът да се разпространи.

“Поставянето на професионалисти начело на управлението е може би най-умното нещо, което прави правителството досега”, споделя Зураб Татанашвили, грузински експерт по обществено здраве и социални услуги пред “Евразия-нет”. - “Ако ситуацията не беше толкова сериозна, подобна политика нямаше да бъде приоритет на правителството. Това е изборна година и очевидно страхът в управляващата партия се оказа добър съветник”.

Грузия хвърли всичките си усилия в сдържане и в много ранен етап на огнището в сравнение с по-заможните страни. Подобна епидемия, с такива мащабни размери, която е разрушила системите на здравеопазване в страни като Италия би била чудовищна за Грузия.

На 20 март Грузия обяви пълна забрана за международни пътувания и разпореди затварянето на всички магазини, с изключение на основни услуги като пазари на храни, дрогерии, банки и бензиностанции. Въведен е вечерен час, има рестрикции колко души могат да се возят в автомобил.

Всички възрастни хора са осигурени от властта с най-необходимите храни.

Всеки гражданин, който консумира по-малко от 200 киловата на месец, а също и по-малко от 200 м3 природен газ, ще бъде изцяло финансиран за три месеца - март, април и май. Това включва както сметки за почистване, така и за вода.

Предприятията, които не могат да си плащат кредитите, банките ще преструктурират кредита поотделно. Гражданите, които са готови да отсрочат плащанията по заем, банката ще им позволи да го направят в рамките на следващите три месеца.

Ще има специална държавна програма за съфинансиране на хотели с 6-месечна лихва по банкови заеми в цяла Грузия. Този проект ще обхване около 2000 хотела в цялата страна.

И още, и още, и още...

 

Ганьовска му работа

Нашенец побърква посолството в Тбилиси

Дипломатите уреждат безплатна евакуация, човекът не се явява на полета. Българинът пита за помощ на следващия ден отново

Докато пишех горния текст попаднах на пост на българската посланичка в Грузия. Историята е трагикомична. Българска по Алеко, по Вазов, по Георги Мишев. Ето и текстът:

Ще Ви разкажа в кратце една история: Обажда се български гражданин на спешен телефон в българско посолство в ситуация на коронавирус. Търси съдействие, да се прибере в България. Границите са затворени. Редовни полети, автобусни и ЖП линии няма... Посолството “обръща света” и в крайна сметка намира възможност за превоз до родината. И то безплатно! За целта, освен труда на много служители на посолството - плащан от всички нас данъкоплатците, ангажира на високо ниво и институциите на страната домакин, и ръководството на авиокомпания, а това значи - имиджът на страната ни! Заради доброто име на страната ни, чуждата държава се впряга и приема да помага, не заради отделния гражданин, когото не познава.

До тук добре! Това им е работата на дипломатите, ще кажете. Така е! Но има едно “но”. В деня на полета българският гражданин не се явява. Не се обажда. Потъва... и се появява ден след това и “ни лук ял, ни лук мирисал”, както би казал народът. Вдига рамене, казва едно квази “sorry” - “ами не дойдох”... и пита: “Сега съм тук. Как ще ми помогнете?”.

Загубвате ума и дума, нали? Вложен е толкова труд, ангажирани две държавни администрации и една авиокомпания, заложен национален имидж, а заинтересованата /уж/страна отговаря с “ами не дойдох”...

Това разбира се, не е масов случай, но не е и фикция - всички герои са действителни лица! И най вероятно много посолства могат да разкажат подобни истории.

Освен лекарите, на първа линия сега са и служителите на МВнР - често наричани пренебрежително “чиновници”. Те не винаги се виждат, но без тях хилядите наши сънародници успешно завърнали се в страната ни, на дали щяха да успеят да се приберат у дома при липсващи, полети, затворени граници и пр. Така, че дължим им уважение. А всеки от нас дължи на другите отговорно отношение!

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Спахийски

Този уебсайт използва "бисквитки"