Дават до 800 000 евро за къщи край София

Много от клиентите са млади ИТ мениджъри

Покупка на лукс имот след минимум десет огледа

Високи тавани и отделна баня за всяка спалня

Купувачите на луксозни имоти отделят повече време за търсене на жилище. Необходими са им средно десет огледа, за да изберат имот. Доскоро те сключваха сделка след едва пет огледа, но вече държат да разполагат с по-голям избор на имоти в процеса на покупка. Предпочитаните локации за къщи в София са кварталите по Витошката яка - Бояна, Драгалевци, Киноцентъра, като обичайният бюджет на купувачите е в диапазона 450-800 хил. евро.

Все повече хора, особено в сегмента на новото строителство, купуват имоти с цел инвестиция. Често взимат по няколко апартамента, които обзавеждат луксозно, и ги отдават под наем. В новите сгради много сделки се сключват още докато жилищата са на етап „в строеж”. А след това собствениците им ги продават завършени и обзаведени на по-висока цена.

„Моят съвет към собствениците е да се възползват от настоящия момент за реализиране на продажби, тъй като пазарът е активен и имотите на пазарни цени бързо откриват купувач. Появяват се все повече нови имоти на пазара, което ще повиши конкуренцията в предлагането”, коментира експертът Весела Илиева.

Високи тавани от около 3 метра, просторни трапезарии, задължително отделна баня и тоалетна към всяка спалня и дрешник - това са изискванията на купувачите в лукс сегмента.

Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на луксозни имоти се засилва, както у нас, така и в световен план. Нараства делът на представители на милениал поколението -родените през 80-те и 90-те години на XX-и век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като очакванията са през следващите години делът им значително да се повиши. Това са хора от ИТ компании, които купуват предимно ново строителство имоти, тъй като старото не задоволява изискванията им. Сред изискванията им относно бъдещия им дом надделяват функционалността и удобството. Те държат особено на технологичните възможности, които жилището предлага. Като например единна система за управление за електричество, отопление, осветление и други, както и дистанционен контрол на сигурността и достъпа до имота.

У нас делът на милениалите е по-малък. Този тип купувачи се ориентира към имоти за собствено ползване - апартаменти с високи тавани и просторни помещения, също и нови къщи с модерна архитектура и обзавеждане, разположени в елитните райони на София.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катерина Ковачева

Този уебсайт използва "бисквитки"