Даниела Костова опакова с „Мечти за бъдещето” Ringturm във Виена

Проектът подкрепя млади художници

Опаковането на известната офис сграда във Виена Ringturm за 2019 година е по проекта “Мечти за бъдещето” на българската художничка Даниела Костова. Тя е избрана сред много кандидати в международен конкурс, който се провежда вече дванадесет години от Wiener Stadtische Versicherungsverein, един от основните акционери на Vienna Insurance Group (VIG), чиято централна представителна сграда е Ringturm.

Традицията за инсталации на Ringturm е водещ проект на философията за подпомагане на главния акционер на VIG на различни художествени проекти в страната и в чужбина, както и подкрепата на млади художници.

Наред с известни австрийски художници като Готфрид Хелнвайн или Арнулф Райнер от 2012 г. насам за опаковането на Ringturm се канят и художници от Източна Европа.

По случай завършването на тазгодишната инсталация от българската художничка, председателят на управителния съвет на Wiener Stadtische Versiche­rungsverein д-р Гюнтер Гайер, покани гости на празнична церемония на последния етаж на кулата.

Тя бе официално открита в присъствието на австрийския министър на външните работи и културата Александър Шаленберг и българския заместник-министър на културата Амелия Гешева. На откриването присъстваха и бившият министър на културата на Австрия г-н Остермайер, посланикът на България в Австрия, Н. Пр. д-р Иван Сираков, директорката на Българския културен институт във Виена “Дом Витгенщайн”, доц. д-р Румяна Конева, много официални лица, български и австрийски интелектуалци.

“Тази година съвсем съзнателно избрахме творец от източноевропейска страна. С това ние насочваме вниманието към културата на държавите от Източна Европа, в които развива дейност нашият концерн. Това, с което ни впечатли идеята на Даниела Костова, е мисълта за бъдещето, за това как ще се развиват земята и икономиката. Това е обща мисъл на всички нас. А фактът, че тази година Пловдив е Европейска столица на културата, а “Рингтурм” е опакована от български художник, е още един знак към Европа”, заяви във встъпителното си слово д-р Гюнтер Гайер, председател на управителния съвет на Wiener Stadtische Versicherung­sverein.

Федералният министър Шаленберг подчерта, че международния културен принос на превърналите се вече в традиция художествени инсталации в центъра на Виена, се превръщат в забележителен знак за широкия спектър на съвременното изкуство на национално и интернационално ниво, а фактът, че отново е представен творец от централна и източна Европа, отразява актуалната обществена тематика и предизвиква размисъл.

Официален гост от българска страна на откриването на тази забележителна инсталация, беше Заместник-министърът на културата на Република България Амелия Гешева. Тя изрази своето тълкуване на проекта за опаковането на емблематичната сграда и радостта си от избора на Даниела Костова: “Така, както малкото дете от фасадата открива и проучва света, така и ние трябва да бъдем любопитни към предизвикателствата на времето, в което живеем и да не спираме да чертаем пътища за по-добро бъдеще - за нас и децата ни”.

Вече за дванадесети път Ringturm се превръща в художествена атракция в района на Донауканал. Инсталацията, с площ от 4000 квадратни метра (като цяло 30 щамповани мрежи с ширина около три метра и дължина до 63 метра) ще краси Ringturm до края на лятото на 2019 година. Избраната за опаковането българска интердисциплинарна художничка Даниела Костова живее в Ню Йорк. Родена през 1974 година в България, тя е добре познато име на международната арт сцена. Основен акцент в творческите є търсения е “сравняването и противопоставянето на различни културни модели и търсенето на техните допирни точки и хибридни форми”.

Проектът “Мечти за бъдещето” на Даниела Костова, впечатлява журито с посланията си за бъдещето на света и нашите деца и крехкостта на нашата планета. По думите на генералния директор на VIG Гюнтер Гайер, той е избран без колебание измежду десетте финалисти на конкурса именно заради позитивизма, надеждата и мечтите през погледа на едно дете за бъдещето.

Даниела Костова сподели, че прототипът на детето, облечено в скафандър, е нейното дете, а символиката на шлема му - бял гълъб с разперени крила, която може да се види на различни емблеми в космонавтиката, символизира мечтата за летене.

Паралелно с опаковането на Ringturm, в сградата на застрахователната компания бе открита изложба на един от най-забележителните творци на българската архитектура: арх. Стефка Георгиева.

Показвайки реализираните от нея сгради и проекти, експозицията представя архитектурното дело на тази изключителна личност, работила зад Желязната завеса. Носителка на множество отличия, арх.Стефка Георгиева се счита за най-известния български архитект за втората половина на ХХ век. Нейни знакови сгради и обекти са част от резиденция “Бояна”, много хотели в Слънчев бряг, дипломатическите блокове на ул. “Жолио Кюри”, сградата на тенискортовете в Парка на свободата.

Изложбата може да се види от 27 юни до 27 септември 2019 г.в изложбения център на Ringturm във Виена, а жителите и гостите на Австрийската столица ще имат удоволствието да се наслаждават на творенията и посланията едновременно на две именити български авторки, което наистина дава един друг поглед към нашата страна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Катя Кремзер

Този уебсайт използва "бисквитки"