Десислава Иванчева - Случайната кметица

Преди изборите за кмет на столичния район „Младост“ през ноември едва ли някой е предполагал, че най-много гласове ще получи Десислава Иванчева. Преди вота тя се бе мяркала няколко пъти по телевизията като активен протестиращ срещу така нареченото презастрояване на жилищния комплекс. Някак на шега Иванчева получи подкрепа от „Нормална държава“ на Георги Кадиев. Още по-големият майтап бе победата й. Но положението от смешно много бързо започна да става трагично.

Още в първите дни след избирането на Десислава Иванчева опитните служители в общината видяха, че новата им началничка няма дори минимален капацитет за поста районен кмет. Въпреки това Иванчева бе подкрепяна от експертите на “Нормална държава” и от лидера на формацията Георги Кадиев. Така бе до вторник тази седмица, когато бившият депутат от БСП се извини на хората от “Младост”, че се е доверил на доскорошната протестираща.

На това му се казва “След дъжд - качулка”. Сляп и глух ли беше г-н Кадиев във времето от ноември до юни, че от Иванчева районен кмет не става? Не бяха ли неговите хора по цял ден в общината? Имаше двама зам.-кметове от “Нормална държава” - Иван Лапатов и Никола Вапцаров. Общинският съветник Войслав Тодоров бе постоянно присъствие из коридорите на местната администрация, като даваше акъл за всичко. На въпроси какво прави там го играеше обиден и обясняваше, че помага в качеството си на общинар. Сега и той се отрича от Иванчева, сякаш до вчера не й даваше “умни” съвети. Но и това сякаш не е било.

Покрай грешката Иванчева “Нормална държава” и Кадиев станаха за смях, но на хората в Младост изобщо не им е смешно. На практика работата на администрацията е блокирана. Мантрата на Иванчева е “Аз съм кмет, аз казвам”. За това “Труд” писа много пъти, но материалите бяха заклеймявани от привържениците на кметицата като лъжи. След раздялата между Иванчева и “Нормална държава” оттам потвърдиха, че е точно така. Оказва се, че от партията са били съучастници в съсипването на “Младост” и сега искат да се измъкнат с “Извинявайте, малко се объркахме”. Няма как да се случи.

Къде бяха от “Нормална държава”, когато на зам.-кмета Иван Лапатов смениха патрона на кабинета и Иванчева издаде забрана той да стъпва в общината? Къде бяха, когато бе уволнена неправомерно главната архитектка Весела Тасева? Къде бяха, когато Иванчева казваше “Това не го разбирам” и с този мотив връщаше важни документи, от които зависи нормалното функциониране на района? Бяха там, до нея, въпреки че Лапатов е от “Нормална държава”. Подкрепяха я и обясняваха какъв прекрасен борец срещу лошите инвеститори е, въпреки че положението от ден първи беше “Викайте психиатър”.

Тежката некомпетентност на Иванчева пролича още в началото, когато се оказа, че повечето шефове на отдели в районната администрация са се оттеглили заедно с предишното ръководство. Конкурси не бяха обявени с месеци, а задълженията на експертите се изпълняваха от нейни приближени, които тя взе в управата на “Младост” направо от протестите. Тогава кметицата все още не беше във фокуса на общественото внимание, а от безумията є страдаха само опитните специалисти в общината.

В началото на годината започна скандала със спирането на строежи, за които собствениците имат изрядни документи и съдебни решения. Въпреки че законът е на тяхна страна, инвеститорите се сблъскаха с тезата на Иванчева - “Аз съм кмет, аз казвам”. Кой ли не се опита да є обясни, че в тази държава има закони, които трябва да се спазват. Глас в пустиня - уличното поведение от протестите вече бе превзело сградата на община “Младост”.

Днес позициите на Десислава Иванчева са сериозно разклатени - дали ще изкара пълен мандат, не е ясно. Без експерти администрацията ще изпадне в още по-дълбока кома. Накрая Иванчева ще остане сама с верните си хора, на които ще крещи - “Аз съм кмет, аз казвам”. Нейното бъдеще е ясно - както случайно застана начело на “Младост”, така случайно някой ден ще єй се наложи да подаде оставка. И този ден вероятно е много скоро.

Урокът от тази трагикомична ситуация вече се избистря - случайни хора на отговорни постове не трябва да застават. Защото от това страдат гражданите. Онези, които Иванчева има претенциите да представлява, а те един по един се отричат от нея.

 

Безумия, наглост и гладна стачка

В историята на район “Младост” Иванчева ще остане с поведението си, будещо недоумение. Тя не разбира документите, крещи на подчинените си, че не ги е подписала, а всъщност е забравила. За това разказаха в телевизионния ефир във вторник вечерта нейни доскорошни приближени. Наглостта на кметицата стигна до там, че смени патрона на кабинета на заместника си Иван Лапатов - нещо, за което той съобщи пред “Труд”. До днес няма обяснение защо радетелката за демокрация е прибегнала до такива методи. На Лапатов не можела да даде смислена причина. А през февруари тази година Изабела Сярова се видя в такова чудо от глупостите на кметицата, която спря законния й строеж, че гладува една седмица пред сградата на Столична община. До сега резултат от този протест няма.

 

За нея

Да подаде оставка

Администрацията не работи за гражданите, а в полза на група столични политици. Вина за това носи единствено самоназовалият се граждански кмет Десислава Иванчева. Истината е, че тя вчера бе кмет на Кадиев, днес е кмет на съветници от БСП и ДСБ, утре ще е кмет на следващия силен на деня. Грозната истина е, че става дума за пореден ГМО инженерен политически проект, зад който се крият интереси на олигарси и кукловоди. Оставка, г-жо Иванчева. Може и по взаимно съгласие.

Людмила Божилова, бивш началник на отдел “Образование, здравеопазване, култура и социални дейности” в район “Младост”

 

Извинявам се на хората

Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно. Извинявам се на хората на Младост.

Георги Кадиев, лидер на “Нормална държава”

 

Започна лов на вещици

За седем месеца управление на район “Младост” вместо да се учи, започна лов на вещици и търсене на вътрешни врагове. Управлението є е единствено негативно.

Войслав Тородов, общински съветник и довчерашен съратник на Иванчева

 

Районът работи на автопилот

Кабинетът ми е със сменен патрон и ми е забранено да влизам в сградата на общината. В момента районът е оставен да работи на автопилот заради претенциите на Иванчева и липсата на опит както у нея, така на хората й.

Иван Лапатов, заместник-кмет на Район Младост пред “Труд” на 09.02.2017 г.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Георги Бойков

Този уебсайт използва "бисквитки"