Децата изкарват с хрема и повръщане COVID-19

Инфекции на горните дихателни пътища и коремен дискомфорт са най-честите симптоми при деца, които имат коронавирус. Малките пациенти прекарват леко инфекцията, като се възстановяват от нея в рамките на 1-2 седмици. Това сочи доклад за епидемиологията на HСoV при деца на авторски колектив от „Пирогов”, болница „Лозенец” и СУ „Св. Климент Охридски”.

Експертите уточняват, че някои пациенти имат симптоми като запушен нос, хрема и гърлобол, а при други се съобщава за гастроинтестинални симптоми, включително коремен дискомфорт, гадене, повръщане, коремна болка и диария. Повечето инфектирани деца имат лека клинична манифестация и обикновено добра прогноза, посочват те.

Всъщност инкубационният период на коронавирусната инфекция при тях е от 1 до 14 дни, обичайно 3 до 7 дни, като средно той е с два дни по-кратък от този при възрастни. „Инфектираните със SARS-CoV-2 деца може да бъдат асимптомни или да имат повишена температура, суха кашлица и слабост”, се уточнява в документа.

Потенциалните причини, поради които децата са по-малко склонни да развият COVID-19, трябва да се търсят и в някои особености на детската имунна система, като незрялост на имунния отговор, в по-запазените от замърсявания и цигарен дим дихателни пътища, по-рядко наличие на хронични заболявания.

Прилагането на балансирана диета, поддържането на орално здраве, адекватна физическа активност, регулярна почивка и избягване на екстремна умора са ефективна мярка за превенция на инфекцията. Това са част от заключенията в доклада.

 

Бременните са поставени в уязвима група

След седмия месец сведете до минимум контактите

]
Основният мотив за поставянето на бременните жени в уязвима група е предпазливостта.

Бременните жени са поставени в уязвима група при пандемията от коронавирус. Това означава, че те трябва да намалят социалния контакт чрез мерки за социално дистанциране.

Изследователските центрове по света не се наблюдават бременните жени да са по-склонни да се заразят с COVID-19 от останалата част на населението. Препоръчва се и посещението на женските консултации след като е записан час.

Лекарите поставят особено внимание при жените, които са навлезли или навлизат в седмия месец: „Ако сте в третия си триместър, след 28 гестационна седмица, трябва да бъдете особено внимателни към социалната дистанция и да сведете до минимум всеки контакт с други хора”.

Извън този съвет спрямо бременните са същите препоръки, както и за всички останали. Превенцията срещу COVID-19 за бременни жени включва редовно миене на ръцете със сапун, използване на еднократни салфетки, когато вие или някой в семейството киха или кашля. Препоръчва се избягването на обществения транспорт, както и събирания с приятели и роднини. Запомнете, че основният мотив за поставянето на бременните жени в уязвима група е предпазливостта.

 

СЗО препоръчва социална подкрепа

Психолозите са важни за бъдещите майки

]
По време на бременноста не се колебайте да ползвате услугите на психолог, ако изолацията ви действа потискащо.

Предвид често срещаните психични разстройства сред жените в антенаталния и постнаталния период при необходимост се препоръчва прилагането на психологична помощ и превантивни услуги в допълнение на стандартната медицинска грижа за осигуряване на добро психично здраве в условията на пандемията от COVID-19. Това се казва в анализ, който е предоставен чрез Медицинския експертен съвет на всички акушер-гинеколози и акушерки в България. По време на бременноста не се колебайте да ползвате услугите на психолог, ако изолацията ви действа потискащо, казват гинеколозите на своите пацентки.

Световната здравна организация (СЗО) препоръчва бременните жени със съмнения за вероятна или потвърдена инфекция на COVID-19, да имат достъп до компетентна грижа, в това число акушерска, неонатална, психо-социална подкрепа и готовност за посрещане на майчини и неонатални усложнения, се отбелязва още в насоките към медиците.

Въпреки че СЗО препоръчва раждането да завърши по нормален път, по голямата част от ражданията на жени с COVID-19 са станали с цезарово сечение. Би могло да се мисли, че този начин на раждане е по-безопасен за екипа поради по-кратката експозиция с раждащата жена. Препоръките на Европейското дружество по анестезиология е анестезията да бъде спинална или комбинирана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Екип на "Труд"

Този уебсайт използва "бисквитки"