Д-р Спиридонова, МУ: Чрез масовите тестове ще можем да карантинираме само носителите и болните

Малката бройка заболели от коронавирус у нас е израз на ефективността на рестриктивните мерки на правителството. Това каза пред БТВ д-р Цветелина Спиридонова, която е главен асистент е в Медицинския университет в София. Тя заяви, че е категорично против хора като биолози и еколози да разпространяват невярна информация и да стимулират хората да не спазват мерките на генералния щаб.

"Епидемията не е типични и ние предприемаме нетипични мерки", допълни тя. "Безспорен е и фактът, че не започнахме масовото тестуване в самото начало. Но и в началото нямаше да има голям смисъл. Времето, в което ние ще започнем масовото тестуване, настъпва сега. То ще ни постави диагнозата на ниво общество и по този начин ще добием възможност да карантинираме само носителите и болните", обясни д-р Спиридонова.

"Никой не може да бъде нито спасен, нито лекуван насила. Отговорността за собствения ни живот е лична. Всеки носи глава на раменете си и от този момент нататък трябва да знае - всичко, което трябваше да бъде направено, е направено. Всичко, което искахме да ви кажем, е казано. Моля ви, сами преценете дали да обичате семейството си и себе си", каза д-р Цветелина Спиридонова. Едва ли коронавирусът ще може да изчезне за месец, прогнозира тя. Надеждата е за това време той да може да бъде контролиран по-добре.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"