Екатерина Захариева: Българският консул в Хага е имал и други провинения

Българският консул Хага е събирал 5 евро такса коронавирус на българи и 10 евро на чужденци. Това не е било и първото провинение на въпросния консул, той е отзован и с него ще се заеме прокуратурата. Това заяви външният министър Екатерина Захариева по време на брифинг в Министерския съвет. От МВнР подчертаха, че той не е политическо лице, а професионален дипломат от 1983 г.

„Много се надявам това да не доведе до уронване престижа на задгранични служители, които също са на първа линия в борбата с пандемията“, заяви Захариева. Тя добави, че след като е установено нарушението на консула е било обявено, че действията му са незаконни и недопустими.

Все още има български граждани, които се прибират от чужбина, добави външният министър.

"24 българи от два круизни кораба в Италия очакваме да се завърнат, вече е осигурен за тях зелен коридор. Организира се транспорт също от Обединените арабски емирства, от Индия и Кипър. Предприемайте пътувания само в краен случай", каза Захариева.

Четири държави са се съгласили да пуснат да се завърнат български граждани с изтекла валидност на документите - това са Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"