Икономистът Петър Ганев: Намаляването на данъците трябва да е за всички

Намаляването на данъците трябва да е за всички, ако се търси положителен ефект и за бизнеса, и за икономиката, заяви пред БНТ икономистът Петър Ганев.

По думите му всяко диференциране ще създаде неравнопоставеност на пазара. Ганев предлага като алтернатива на по-ниската данъчна ставка, да се увеличи прагът за регистрация по ДДС, която в момента е 50 хиляди лева като по този начин ще се даде глътка въздух за много фирми.

"Ние наистина следваме това правило - ниски данъци, но за всички. То работи в страни с добри институции. Но в страни с не толкова добри институции, в които всеки има опит да скрие, да има познат, да има човек в НАП и т.н. В този тип страни като нашата даването на такива преференции отваря вратата за много възползване. Няма да изгърми бюджета, ще го вържем и с такава преференция. Просто казвам, че има по-добри варианти, ако ще даваме глътка въздух на данъкоплатците. За да спечелят всички, е хубаво мерките да бъдат хоризонтални, т.е. намалението на данъка да е за всички", заяви Ганев.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"