Илияна Йотова: Политическата отговорност за финансовия министър се носи от премира

Политическата отговорност за участието или неучастието на финансовия министър в цялата тази сага се носи от премиер-министъра - той го посочва за финансов министър от управляващото мнозинство. Да си я поеме тази отговорност - ако преценява, че няма проблем, нека да продължава да си стои финансов министър в неговия кабинет. Наказателната такава, ако я има, е работа на други власти и те трябва да си вземат своите решения. Жалко, жалко за българския спорт и за българския футбол. Това беше коментарът на вицепрезидента Илияна Йотова пред БТВ, след като научи за поредната "порция" доказателства, които бизнесменът Васил Божков публикува на официалната си страница във "Фейбсук".

Йотова предлага да бъде създаден икономически и социален щаб за управление на кризата, който да взема своевременни решения. "Икономическата и социална криза чука на вратата ни. Мерките - не казвам, че те са лоши, но те са малко, недостатъчни, некоординирани и защото в крайна сметка трябва един много по-сериозен орган да се занимава с това, което предстои в следващите месеци. Идеята е до лятото да имаме пълна икономическа хронограма какво ще правим оттук нататък тези месеци, защото показателите, независимо от уверенията на управлението, са доста тревожни. Вчера излезе една статистика на ЕК, която казва, че за България ще има 10.6% спад в БВП. Това е може би една от най-големите стойности в целия ЕС. Макар че нашето Министерство на финансите говори за 3%, някакви съм свикнала да вярвам повече на европейските статистики", каза Йотова.

По думите ѝ - в последните дни е проличало, че има разрив между председателя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски и останалите в щаба. Йотова изрази и недоумение защо на брифингите се съобщава статистика без, според нея, да се проследяват тенденциите в разпространението на заразата. "Тази статистка показва, че ние не контролираме вируса - когато президентът преди два месеца каза че ни трябват повече тестове, за да контролираме тези процеси, беше наречен с обидни имена от министър-председателя", добави тя.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"