Испания дава 400 евро на квадрат за нов дом

Светът бори кризата с помощи и преструктуриране на икономиката

Канада и Индия забраняват чуждите инвестиции

Ливан е първата арабска страна, легализирала марихуаната за медицински нужди

Всички държави в света предлагат мерки, с които се опитват да спасят икономиките си, като в същото време гарантират на гражданите си заетост и социална помощ. Мерките, които взимат страните са различни. В Испания например подпомагат покупката на нов дом, ако той е единствен, като изплащат до 400 евро на квадрат и общо до 60 на сто от стойността на имота чрез обществен жилищен фонд. На уязвимите граждани, които живеят в жилище под наем, за срок до половин година предоставят по 900 евро безвъзмездно на месец.

В Ливан ще стимулират икономиката чрез легализиране на отглеждането на марихуана за медицински цели. Страната е първата в арабския свят, предприела тази стъпка след препоръка от страна на международна консултантска компания, която убеждава управляващите, че това ще стимулира икономиката.

Канада забрани чуждите инвестиции, за да не изкупят външни компании закъсалите заради кризата предприятия. Индия също сложи много пречки през инвестициите от страна на съседни държави като Китай, Бангладеш, Пакистан, Мианмар, Непал и Бутан. За да направят вложение в азиатската страна те вече ще се нуждаят от допълнителна обосновка на намеренията си и специално одобрение от правителството.

Мароко и Канада са взели решение за намаляване на основните лихвени проценти на централните си банки.

За стимулиране на туристически бизнес САЩ предвижда за срок между 2 и 6 месеца да предостави на фирмите от сектора евтини кредити и безплатни грантове. Част от хотелите в Мароко пък са продължили работа и в разгара на кризата, но помещенията в тях са предоставени за карантина и лечение на по-леките случаи на заразени с коронавируса. Армения също е счела за нужно да стимулира туристическия сектор като важен за икономиката си. Затова за срок от 1 година всички хотели, ресторанти и други заведения, туроператори и агенции, фирми за автобусен превоз и такситата няма да плащат данъци.

За да подпомогнат борещите се на първа линия със заразата от коронавируса в Испания всички случаи на лечение от болестта или карантина на здравни и социални работници, както и работещи в погребалните агенции, се приемат за трудова злополука. В страната намалиха и данъците на дигиталните издания на книги, вестници и списания от 21 на 4 на сто, за да ги изравнят с налога, който плащат хартиените им варианти. В Мадрид с 25 на сто са намалили и ставката, която плащат за откритите си площи заведения, както и търговските пунктове за разпространение на вестници.

 

Япония предоставя по 925 долара на човек

Минимален доход за 3 млн. души

Мароко храни 6230 бездомни

]
В Мароко останалите без работа и плащали осигуровки до февруари ще получат по 200 евро безвъзмездна помощ.

Сума, равняваща се на 925 щатски долара ще даде Япония на всеки свой гражданин, който има постоянен адрес в страната, както и на чужденците, които пребивават в островната държава за постоянно за справяне с икономическите последици от пандемията. Като сумата ще бъде необлагаема. Това заменя първоначално обявените в страната на изгряващото слънце мерки за подпомагане на най-уязвимите с по 2800 долара. В Испания са предвидили да осигурят на близо 3 млн. души, или на милион от най-бедните домакинства в страната, минимален доход, като в същото време ще насърчават безработните да си търсят работа.

В Мароко са настанили 6230 бездомни в специализирани центрове, като освен подслон им предоставят и храна. Останалите без работа и плащали осигуровки до февруари ще получат по 200 евро безвъзмездна помощ. А плащанията по кредитите могат да бъдат отложени до юни. В Армения подпомагат безработните с малко над 100 евро еднократно след освобождаване от работа.

В Швейцария местният синдикален съюз настоява да се гарантират заплатите и да не се уволняват служители.

В Чехия обмислят държавата да откупи временно акции в стратегически затруднени предприятия, основно такива от автомобилната индустрия, за да не уволняват служители.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"