И Русия не смята COVID-19 за биооръжие

Говорителят на Кремъл разкритикува безпочвените спекулации

И СЗО отхвърли твърденията, че е произведен в лаборатория

Учените и специалистите още не разполагат с достатъчно данни, за да определят произхода на COVID-19, и всякакви безпочвени обвинения, че той е произведен в лаборатория, са неприемливи. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

Коментарът му дойде след като US президентът Доналд Тръмп каза, че неговото правителство се опитва да определи дали коронавирусът не е произлязъл от лабораторията в Ухан - китайският град, от който тръгна заразата в края на миналата година. Подобни твърдения, включително, че COVID-19 може и да е биологично оръжие, първоначално се появиха в медии, основно американски.

Същевременно преди седмица американският топ генерал Марк Мили, който е председател на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ, обяви, че Вашингтон смята, че COVID-19 е с естествен произход. Мили посочи, че този извод, макар и неокончателен, е направен въз основа на разузнавателни данни, според които няма убедителни доказателства, че вирусът е създаден в китайска лаборатория.

Във вторник СЗО също заяви, че според всички налични данни новият коронавирус е тръгнал от животни в Китай и не е бил манипулиран, нито синтезиран в лаборатория.

 

Построиха за месец болница край Москва

В селището Вороновское край Москва заработи и прие първите си пациенти с COVID-19 инфекциозен център, изграден за месец. Той е построен по най-модерните изисквания, простира се на 80 000 кв. м площ и разполага с 800 легла. Към центъра е изградено и общежитие за 1300 души персонал.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"