Китай отхвърли твърденията, че COVID-19 е създаден в лаборатория

Китай отхвърли твърденията, че пандемията от коронавируса е причинена от изкуствено създаден в лаборатория вирус, а не от предаването му от животно на човек, както се предполага. Юан Жимин, директор на Националната лаборатория по биологична сигурност в град Ухан заяви, пред държавната англоезична медия CGTN, че "няма начин" вирусът да е излязъл от Института по вирусология в града.

Той допълни, че тези твърдения, които бяха популяризирани допълнително от поддръжниците на американския президент Доналд Тръмп са "конспиративна теория".

По-рано д-р Дебора Биркс, координатор на Белия дом за мерките за борба с вируса заяви пред CBS: "Смятам, че все още сме далеч от това да открием откъде е дошла пандемията от коронавируса. Ще отнеме доста време да проследим този конкретен вирус, да получим научни данни за това откъде е дошъл", каза тя.

"Знаем че е дошъл от Китай. Но не знаем как", допълни Биркс, преди да допълни: "Нямаме свидетелства за лабораторен инцидент. Засега консенсусът е, че става дума за предаване от животно на човек".

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс пък заяви пред Fox News Sunday, че Китай "не са били честни със САЩ или света" по отношение на пандемията от коронавирса през декември 2019 г. Той все пак отказа да подкрепи теориите за изкуствения произход на вируса.

Юан Жимин обаче заяви, че никой от служителите в института не е бил заразен с вируса и допълни, че там се извършват "проучвания в различни области, свързани с коронавируса".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"