КНДР откри огън по граничен пост на Сеул (обзор)

Инцидентът стана ден, след като Ким Чен Ун се появи публично

Нямало данни севернокорейският лидер да е опериран

Северна и Южна Корея размениха огън в района на демилитаризираната зона, която разделя двете страни, предаде Би Би Си.

Инцидентът започнал с изстрели рано сутринта от севернокорейска страна, насочени към граничен пункт на Сеул. Силите на Южна Корея отвърнали с предупредителни изстрели. Няма данни за пострадали.

Не е ясно какво е предизвикало първоначалното откриване на стрелба. Военните в Сеул казват, че няма данни за необичайно придвижване на севернокорейски военни. Подобни инциденти по строго охраняваната граница са редки, последният такъв бе през 2017 г., посочва Би Би Си.

Днешната престрелка се случи ден, след като лидерът на КНДР Ким Чен Ун се появи публично за пръв път от три седмици. Отсъствието му от общественото пространство породи множество слухове за влошеното му здраве, включително и спекулации, че той може да е мъртъв.

В събота обаче севернокорейски медии публикуваха съобщения и снимки, на които лидерът открива завършен завод за торове. Държавната агенция КЦТА съобщи, че Ким Чен Ун е прерязал лентата, символизираща приключването на строителството, на 1 май, по повод Международния ден на труда. На церемонията присъствали и други високопоставени чиновници, включително сестра му Ким Йо Чен, която на фона на спекулациите за състоянието на лидера бе спрягана за най-вероятен негов наследник.

Междувременно Южна Корея опроверга подозренията, че Ким Чун Ун е бил опериран по време на отсъствието си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"