Концесията за летище София ясна след 7 май

ВАС гледа делото по жалба на отпаднал кандидат

Един от консорциумите не потвърди офертата си

Намерението беше през второто тримесечие на тази година да има сключен договор

След 7 май ще се разбере кога ще бъде сключен договор с консорциум “Соф кънект”, който беше избран за концесионер на летище София. На тази дата Върховният административен съд ще гледа делото по жалбата на един от загубилите участници - “Манчестър Еърпортс Груп, потвърдиха от съда за “Труд”.

“Сключването на договора зависи от съдебното решение, както от това какво ще реши съдът, така и от времето на постановяване на решението”, коментираха пред вестника от транспортното министерство. Предварителното намерение беше през второто тримесечие на тази година да има вече сключен договор за столичното летище.

На наш въпрос може ли да има предоговаряне на условията по концесията заради спада на пътници и полети на летище София, от ведомството на Росен Желязков посочиха, че “процедурата, която са провели е била публична и открита, и равна за всички участници. Такова поведение ще следваме и при подписването на концесионния договор”, посочват от министерството.

Министър Желязков поиска от участниците в процедурата за концесията на летище София да препотвърдят офертите си, като само един консорциум не е направил това. От ведомството отказаха да кажат кой е той.

Припомняме, че за победител в процедурата беше избран консорциумът “Соф кънект”, в който водещи партньори са регистрираният в Париж фонд Meridiam и операторът на летището в Мюнхен. Още през юли, обаче, останалите четирима участници, които бяха подали оферти за концесията на летище София - “Манчестър Еърпортс Груп”, “Еърпорт де Пари”, “Фрапорт България” и “СББ София Еърпорт”, обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В средата на ноември антимонополният орган потвърди избора на “Соф кънект”. По-късно “Манчестър Еърпортс Груп” съобщи, че ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"