Кръчмарите спечелиха срещу хляба (обзор)

Намаляват ДДС за книгите на 9%

Хазната плаща 30% от цената на заета седалка

Безплатни ваучери за почивка само за полицаи и медицински работници

До края на 2021 г. ДДС за ресторантите и заведенията ще бъде намален на 9%, така че да се изравни с налога, който плащат хотелите. Текстът ще бъде оформен в отделен закон и ще бъде внесен в парламента от ГЕРБ. Утре трябва да стане ясно от кога мярката влиза в сила.

Ще бъде намалена и ставката за „духовната храна“, като ДДС за книгите също ще стане 9%, обяви премиерът Бойко Борисов след обсъждане на мярката с парламентарната група на ГЕРБ и с партньорите от „Обединени патриоти“.

ДДС за храните и лекарствата обаче остава без промяна. ДПС ще подкрепи намаляването на ДДС за ресторантите, каза депутатът Йордан Цонев. ДПС ще предложи ДДС-то от 9% да важи и за стоките за деца до 3 години, допълни той.

По-ниското ДДС за ресторантьорите ще бъде само временна мярка, ако до края на 2021 г. те не докажат, че намаленият данък ще изсветли бранша и ще повиши събираемостта в хазната. Ще правим разчети с бизнеса всеки месец и ще следим и дали цените в заведенията също ще паднат с 11%, обясни Борисов.

Той заяви, че решението е политическо и се взима с консенсус от парламентарната група на ГЕРБ, въпреки личното несъгласие на финансовия министър Владислав Горанов и на шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова. Според разчети на финансови експерти мярката ще доведе до спад на приходите в бюджета с над 150 млн. лв., а бизнесът е категоричен, че при нормализиране на обстановката след пандемията приходите ще се увеличат с 15-20%.

По-нисък ДДС за книгите ще е валидно и след края на 2021 г., като след намалението на ставката се очаква в хазната да влязат около 12 млн. лв. по-малко.

В парламента ГЕРБ ще подкрепи и искането на ВМРО за субсидии за чартърните полети за чужди туристи. Хазната ще плаща 30% от стойността на всяка заета седалка, обясни премиерът. Приета е и идеята на „Обединени патриоти“ за безплатни ваучери за почивка у нас. Те обаче ще са само за хората от първа линия срещу COVID-19 като полицаи и здравни работници, уточни лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Ваучерите ще се ползват приоритетно в държавните бази, а след като местата в тях се запълнят и в частните хотели.

 

Приеха текстовете

5000 лв. глоба за неспазване на карантина

След като промените в Закона за здравето бяха окончателно приети, за влизането им в сила се чака президентския указ. Както „Труд“ вече съобщи, глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки и за неспазване на карантината остават непроменени и след края на извънредното положение на 13 май.

От 300 лв. до 1000 лв. ще се наказват нарушителите, които не спазват въведените противоепидемични мерки. Лице, болно от заразна болест, както и заразоносител, който откаже или не изпълнява задължителната изолация и/или лечение, ще се наказва с глоба в размер на 5000 лв.

При епидемия, извънредна обстановка ще обявява Министерският съвет, след предложение на здравия министър, който ще се консултира преди това с главния държавен здравен инспектор.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Наталия Малчева

Този уебсайт използва "бисквитки"