Македонската Лаура Кьовеши влезе в ареста...

Случаят с ръководителката на Специализираната прокуратура в Северна Македония Катица Янева е най-малко юридически

Полицаите изнесоха луксозните мебели от дома й като веществено доказателство

В сряда, 21 август, полицията влезе в дома на Катица Янева в скопския квартал „Козле“. Хубава къща, пък и кварталът е добър - там бе последната ми наета квартира като кореспондент на БНТ. Малко преди Янева да бъде изведена от полицаите навън и вкарана в джипа, тя беше научила за смъртта на майка си. Когато колата отпътува за следствения арест, от къщата започнаха да изнасят луксозни мебели, с които ръководителката на Специализираната прокуратура в Северна Македония бе обзавела дома си. Маса, фотьойли, диван, които бяха натоварени на камион и отнесени някъде. По-късно прокуратурата обясни, че мебелите били веществено доказателство, защото били дарени от заподозрения за изнудване бизнесмен Боян Йовановски на Катица Янева. Стойността им - поне на пръв поглед, бе установена на около 5000 евро. Рушвет, един вид.

Странният арест на Янева не бе неочакван. Предишният ден, вторник, тя бе на разпит пред прокурорката от специализираното звено за борба против корупцията и организираната престъпност Вилма Русковска. Изрично бе съобщено, че Янева отива на този разговор в качеството си на свидетелка, а не на обвиняема или заподозряна. Странно впечатление обаче направи фактът, че тя влиза при своята колежка придружена от адвоката си, сякаш се е готвела още там, по време на разпита да бъде задържана. Янева трябваше да даде някои отговори около делото за изнудване на смятания за най-богат македонец Орце Камчев, по което дело с кодовото название „Рекет“ вече са задържани, но все още не са разпитани двама македонски граждани, които също минават за хора от бизнеса. Единият е Боян Йовановски, известен като Боки 13, човек, който не крие алтернативната си сексуална ориентация, и неговият партньор Зоран Милески. И понеже в целия този случай на бял свят излизат много съвпадения, уж случайни, ето едно от тях- когато в средата на юли двамата рекетьори Йовановски и Милески бяха задържани от полицията, точно по същото време Катица Янева оповести своята оставка като ръководител на Специализираната прокуратура. Мотивът u - не искала да пречи на дебатите за бъдещото място на Специализираното звено, на което тя от четири години бе начело. Те се водят в момента и трябва да решат съдбата му.

Веднага след ареста Янева бе откарана в следствения арест в ромския квартал на Скопие Шуто Оризари. Журналистите веднага проявиха любопитство дали все пак тя, като видна публична фигура, дори любимка на обществото заради обещанията си да се справи с всичките престъпления, разкрити от телефонните записи, изнесени от Зоран Заев, няма да получи някакви бонуси в затворническите условия... Има там, в Шутка, както популярно наричат следствения арест, няколко килии, обзаведени по „Хагски“ маниер. Нещо като ВИП в затвора... Не се чудете, това са помещения, нагласени като килиите в затвора на Трибунала в Хага, където лежаха обвиняемите за престъпления срещу човечеството по време на войните на разпадаща се Югославия. Радован Караджич бе там, Ратко Младич, ако не се лъжа, е все още, и Воислав Шешел беше, преди да преметне магистратите да го пуснат да се лекува в Белград и после да откаже да се върне. А Слободан Милошевич намери смъртта си в тези „Хагски“ килии. Когато през ноември миналата година активният участник в случая „Рекет“ Орце Камчев бе задържан, той бе настанен тъкмо в такова помещение - затворническо, килия, ама с повече екстри. При същите условия бе поставен и арестувания само ден-два по-късно братовчед на бившия премиер Никола Груевски и шеф на тайните служби Сашо Миялков. И двамата, впрочем, бяха задържани по заповед на ръководената от Катица Янева Специализирана прокуратура с обвинения, които, ако се докажеха в съда, щяха да им осигурят дълги години затвор.

Не, Янева била настанена в нормална килия само с една жена в нея. Не трябвало да u се дава възможност да се вижда с онзи Боки 13, който пък бил настанен тъкмо в „Хагско“ помещение. Може да си го позволи човекът, след като първоначално бе обявено, че искал от Орце Камчев сумата от 8 милиона евро за да ползва връзките си с Янева и чрез нея да подобри условията, при които Камчев е в ареста. Пък и онзи словенец, журналистът, който на сайта на едно италианско вестниче пусна кадри от разговор между Боки Тредичи, същият той и Боки 13 и вече отишлият под домашен арест Камчев в дома му, показаха, че все пак пари се дават. Е, не осем милиона, а „само“ милион и половина, с банкноти от 50 евро и вързани с розово ластиче. При това разговорът между рекетьори и рекетиран нямаше вид на изнудване, а по-скоро на приятелска уговорка по какъв начин част от банкнотите ще стигнат до Янева, след което мерките срещу Камчев ще бъдат омекотени.

И сега Катица, неизвестната до преди четири години прокурорка от районния съд от крайграничния град Гевгели, чийто лик даже бе отпечатан на фланелки, носени от младите хора, събрала надеждите на македонците за връщане на изтръгнатата от режима на Груевски справедливост, не може дори да ползва ВИП килия. На всичко отгоре, полицаите в четвъртък сутринта я откараха до Гевгели с кола да се прости с майка си в обредния дом, но дори не u разрешиха да присъства на погребението u.

Онзи ден колежка от една софийска телевизия ми звънна да ме попита дали задържането на Янева не е само юридически казус. Най-малко е юридически, отговорих. Специализираната прокуратура се роди след дълги политически и дипломатически разговори с активното участие на обикновено анонимния, но важен международен фактор. Нейното създаване бе включено като основен елемент в така наречения „Договор от Пржино“, подписан преди четири години в резиденцията на представителя на ЕС в Скопие в едноименния квартал. Тя имаше за основна, бих казал дори, и единствена задача, да осветли всички данни за извършени престъпления от Никола Груевски като премиер и неговото най-тясно обкръжение, които се съдържаха във вече споменатите записи на телефонни разговори. Същите тези, които тогавашният лидер на опозицията Зоран Заев има смелостта да извади на показ - и те се превърнаха в бомба, която срути властта на Груевски.

Обществото в Република Македония в тези години жадуваше за правда и справедливост. В Катица Янева и нейния екип от Специализирана прокуратура хората видях лъч надежда, че най-после нарушилите закона от върховете на властта ще получат полагащото им се наказание. Дори политиците ентусиазирано осигуриха назначението на Янева в парламента, давайки u подкрепата със 111 гласа от всички 120 в Събранието. Колко закони могат да се похвалят с това единодушие... Специализираната прокуратура действаше отделно и извън основното обвинение, ползваше се с много повече привилегии и възможности за комфорт в сравнение с прокурорите от районите прокуратури, да речем. Катица стана медийна звезда, нейната заместничка Фатиме Фетай изведнъж бе провъзгласена за първа красавица и за законодател в дрес-кода в обществото. Да си член на този екип бе въпрос на привилегия и обещание за бърза кариера. Е, онзи ден, уж фината и изискана Фатиме напсува и наплю публично и „изискано“ пред камерите своята доскорошна шефка Янева, когато стана ясно, че с кариерата на Катица като прокурор е свършено.

Освен да вкара престъпниците от високите етажи на властта в затвора, Спецпрокуратурата понесе и надеждите на доста хора да се превърне в локомотив, който да издърпа напред реформата в правосъдната система в Северна Македония. Защото, първо, тази система все още не може да се отърси от влиянието на Никола Груевски, въпреки че той u се изплъзна и се крие в Будапеща за да не лежи двугодишната си присъда. Второ, защото във всички формални и неофициални препоръки към властите в Скопие, идващи отвън, на първо място се поставя изискването да се реформира правосъдието по начин, който да превърне Северна Македония в правова държава. И трето, защото тази препоръка е особено актуална сега, когато тече процедурата за ратификация на Протокола за членство на страната в НАТО. И още повече, когато през октомври Съвета на Европа и Европейската комисия трябва да решат дали да дадат дата на Скопие за преговори за членство. С аргумента, че Северна Македония още не е готова обещаната през юни дата се прехвърли за октомври, без да има гаранции, че сегашната криза в държавата няма да е аргумент за ново отлагане.

Катица Янева, провъзгласена в един момент за „македонската Лаура Кьовеши“ е в следствения арест. И най-голямата тревога, която този факт предизвиква е, дали тя ще се разприказва и кого, освен себе си, ще повлече надолу. Доста народ се плаши тъкмо от това, май.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Костадин Филипов

Този уебсайт използва "бисквитки"