МС обяви извънредна епидемична обстановка от 14 май 2020 г. до 14 юни

Щабът ще съобщава данните за COVID-19 един път дневно

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше Решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г., съобщават от МС.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му, отбелязват от Министерския съвет.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че актуални данни за разпространението на коронавируса у нас ще се съобщават на 24-часова база - тоест, само в 8 сутринта. Така актуалната картина остава непроменена.

46 нови случая от сутринта, а общият брой на заразените е 2069. Излекуваните са 499, а починалите - 96. Във връзка с отчетените по-голям брой случаи през последното денонощие, епидемиолози коментират, че то не значи задължително ръст на заболеваемостта.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"