Над 100 US войници ранени в ирански удар

Първоначално бе съобщено, че няма пострадали

Бойците имат мозъчни травми, предизвикани от експлозиите

Нападението бе в отговор на убийството на Солеймани

В иранската атака по ползвана от САЩ база в Ирак миналия месец са били ранени 109 US войници, съобщиха източници от Пентагона, предаде Би Би Си.

Първоначално след въздушните удари на Техеран на 8 януари президентът Доналд Тръмп обяви, че няма пострадали американци. И посочи това като основание да не предприема ответен удар по Иран.

Впоследствие Пентагонът призна за 64-ма ранени, но сега броят им значително нараства. От американското военно министерство допълниха, че близо 70% от пострадалите са се върнали към изпълнение на задълженията си.

Увеличаването на броя на ранените се дължи на проблема, който е установен при тях. А именно травматични мозъчни наранявания, чиито симптоми се проявяват по-късно. Въпросните наранявания са чести във военни зони. Най-разпространената причина за тях са експлозии, при които първоначално се наблюдава атмосферно свръхналягане, последвано от вакуум.

Вакуумът е способен да влияе върху твърди обекти и съответно да предизвика мозъчни травми, които външно са невидими, но са факт и признаците им се проявяват по-късно. По данни на правителството на САЩ от 2000 г. травматични мозъчни наранявания са установени при над 400 000 войници.

Когато миналия месец стана ясно, че US бойци са получили такива наранявания, Тръмп омаловажи тяхната сериозност, като каза, че войниците „имали главоболие и други неща“, но това не било много сериозно.

Ракетните удари на Техеран по базата в Ирак бяха извършени в отговор на убийството на иранския топгенерал Касем Солеймани. Той бе ликвидиран в US въздушен удар по летището в Багдад на 3 януари.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"