Най-малко 40 души са загинали при бунт във венецуелски затвор

Най-малко 40 души загинаха и 50 бяха ранени при бунт в затвор в централната част на Венецуела, предадоха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

Сред пострадалите е служител на Националната гвардия, ранен от експлозия. Директорът на затвора е бил ранен с остър предмет при опит за преговори.

Размириците в затвора "Янос", намиращ се в град Гуанаре, на 450 км от Каракас, започнали с протест на затворници, искащи да се разреши на роднините им да им доставят храна, заяви депутатката Мария Беатрис Мартинес пред АП. Според АФП затворниците опитали да извършат масово бягство.

Венецуелската министърка на затворите Ирис Варела потвърди за размириците, като добави пред местния в. "Ултимас нотисиас", че група затворници нападнали служители на охраната, пазещи пред затвора. Директорът бил ранен в рамото от най-малко един затворник с нож, добави тя.

Каролина Хирон от неправителствената организация Венецуелски център за наблюдение на затворите заяви, че затворниците са организирали бунт, защото са обект на насилие и "защото не им се позволяват никакви посещения и нямат нито хляб, нито вода". Според нея в затвора с капацитет 750 души се намира 2500 затворници.

Посещенията на семействата на затворниците са спрени заради пандемията от коронавируса. Те обаче често получават храна и лекарства благодарение на тези посещения. Според неправителствената организация миналата година 97 затворници са умрели зад решетките. 70 на сто от жертвите се дължат на болести като туберкулоза, следствие на липсата на лекарства и медицинска помощ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"