Натура 2000 чертана наизуст от „зелените“ (обзор)

Расте подкрепата за промените в Закона за биологичното разнообразие

Зоните от Натура 2000 в България са определени без задължителните теренни проучвания, като вместо това е работено само в офиси и са ползвани прогнозни модели, нямащи никаква научна стойност.

За това сигнализират 11 неправителствени организации в писмо до премиера Бойко Борисов, външния министър Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров. В текста те припомнят, че държавата все още не е направила нищо срещу намесата на швейцарската офшорка WWF във вътрешните работи на България, предвид опитите на това НПО да диктува как страната ни да управлява националните и природните си паркове и саботажа на ключови инвестиции.

11-те НПО се обявяват в подкрепа на промените в Закона за биологичното разнообразие, предложени от Министерството на околната среда и водите. Корекциите предвиждат нов начин на управление на Натура 2000, отговарящ на европейските изисквания.

От организациите припомнят, че за разлика от европейската практика, у нас зоните в Натура 2000, заемащи 34% от територията на страната ни, са определяни от „зелените” неправителствени организации в периода 2005-2007 година. За тази дейност те са получили 9 милиона лева. Въпреки огромната сума, за да „инкасират максимална печалба, „еколозите” са подменили европейската методология – така не е спазено основно изискване, като освен с екологични, да се съобразят с културни, социални и икономически фактори”.

За да не бъдат разкрити как не са свършили никаква научна работа, а само са прибрали милиони, „зелените” в момента се опитват да провалят промените в ЗБР, гарантиращи спазване на евродирективите.

В писмото се посочва, че европейските правила изискват реални данни за разпространение на растителни и животински видове, потвърдени с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Тоест документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено. Вместо това „еколозите” са работели по прогнозни данни, тоест по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

„У нас защитените зони са толкова раздути, защото всичко е правено от офиси и на бюро без никаква достоверна информация, подплатена с научни доказателства, за наличието на различните видове в зоните на Натура 2000. Разказите, предположенията и теоретичните модели, които са използвали „зелените”, не са научни факти. Заради тази измама и манипулиране на данни, винаги срещу държавата ни ще има наказателни процедури. Защото Натура 2000 не е правена на базата на научни данни, а чрез фалшификации”, пише в текста.

Както „Труд” съобщи след кръглата маса за общественото обсъждане на ЗБР, именно това е едно от изкисванията, които ще се въведат с корекциите – всички първични научни данни, събрани по проекти с европейски или държавни средства, първо да се предоставят в МОСВ. Така те ще могат да се ползват от всички заинтересовани страни. Според писмото притеснението на „зелените” е породено от факта, че те нямат научни данни от теренни проучвания и така ще се разкрие начинът, по който са очертавали Натура 2000 - просто са взели парите и са фалшифицирали резултатите, без да стават от бюрата си.

Призивът на 11-те НПО е Министерският съвет да се съобрази с предложените промени в ЗБР, тъй като с „тяхното приемане ще спрат престъпните схеми, чрез които швейцарската офшорка WWF и „еколозите” изсмукват пари от националния и европейския бюджет”.

Има и настояване МВнР да инициира законодателни промени, с които да се регламентира финансирането и дейността на чуждите неправителствени организации като WWF, работещи в Република България, и на българските, които се финансират от чужбина.

„Разчитаме, че най-накрая институциите в България, начело с Министерския съвет, ще вземат да си свършат работата и ще прекратят рекета на „зелените” неправителствени организации, върху държавата, общините, бизнеса и хората”, завършва писмото.

Абсурдите: Гробища и летища се оказват защитени зони

Както „Труд” писа още през 2017 година, заради фалшификациите на „зелените” при определянето на зоните в Натура 2000, мрежата е пълна с терени, които очевидно не отговарят на изискванията.

Сред доказателствата, че „еколозите” не са стъпвали на терен, е примерът със село Топола – край него има гробище, което е в екологичната мрежа. Летище „Балчик” също е със статут на защитена зона. Същият е случаят със землището около циментовия завод „Девня”, известно като „долината на химията” - защитена зона е, тоест там има редки видове – какви, не е ясно. В Натура 2000 са включени и стотици сметища край малки и големи градове.

Абсурдите са неизброими, но най-ощетени са 1 000 000 собственици на частни терени, включени в Натура 2000. Заради канцеларските методи на „еколозите” е нарушено конституционното им право да се разпореждат с имотите си.

Какво е прогнозен метод?

Методът, по който са работили „зелените”, бе обяснен от учени пред „Труд” по следния опростен начин:

Седиш си на бюрото в офиса, взел си няколко тома с данни от библиотеката и четеш - В Рила има боровинки. Те са еди колко си декара. Мечките се хранят с боровинки. Щом има толкова декари боровинки, значи там има 65 мечки, които за да живеят спокойно, трябва да разполагат, например, с 10 000 декара защитена зона”. И 10 000 декара се включват в Натура 2000. Същият е принципът с любимите на „еколозите” лалугери. На определено място има трева. Лалугерите я ядат, а те са основна храна на ястребите. Щом има толкова декари трева, значи там има определен брой лалугери, които стигат за изхранването на 10 ястреба – значи има 10 ястреба и 1000 лалугера.

Това накратко е методологията на „зелените експерти”, чрез която са прибрали 9 милиона лева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"