НЗОК е платила над 700 000 лева за лечение на болните от коронавируса

Над 700 000 лева е платила НЗОК за лечение на болните от коронавируса у нас до този момент. Това каза пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

Той посочи, че в момента се сключват договори с лаборатории и ще започне заплащането на тестовете за Covid-19, определени от РЗИ: „За тестовете, които ще бъдат определяни, свързани с епидемичната обстановка, са отделени 6 млн. лева. Това ще е средно по 2200 теста на ден. Бързите тестове не се заплащат от НЗОК“.

С около 25% е бил намален обемът на дейността на болниците през изминалия месец, а за този месец се очаква спадът в обема да е около 30%.

Проф. Салчев допълни: „Приходите от здравни вноски не показват намаление за последните два месеца... В разходите се движим в нормите, определени в Закона за бюджета“.

По думите на проф. Петко Салчев досега никой не е благодарил на министъра на здравеопазването и на неговия екип, че успяха в тази ситуация да предприемат необходимите мерки, за да защитят здравето на хората: „Не можем да занулим заболяването. В течение на времето болните с коронавируса ще се появяват и ще изчезват. Пик на заболяването, който да окаже влияние върху здравната система, не се очаква“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"