Откриват гимназия по компютърно моделиране

Четири нови специалности ще изучават варненските гимназисти

Четири нови специалности са заложени в план приема за Варненска област за следващата учебна година, който предстои да бъде одобрен от МОН, съобщи за "Труд" началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова.

Наесен във Варна ще отвори врати професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи с 4 паралелки. Проектът е плод на споразумение между Техническия и Икономическия университет, чиито преподаватели ще участват в учебния процес, уточни Генова. Една от специалностите там ще е "Възобновяеми енергийни източници". За първи път в региона в VII СУ "Найден Геров" ще има паралелка по компютърна анимация, а в ПГ по химия бъдещите консултанти по козметични продукти ще изучават продуктова информация. В ПГ по текстил и моден дизайн дебютно ще бъде разкрита специалност "Театрален грим и перуки". Искането е на театрите във Варна и туристическия бранш, който има нужда от аниматори с такива умения, посочи Генова. Завършващите седмокласници ще могат да кандидатстват в 168 паралелки, 102 от които са професионални.

Увеличението им е съобразено с нуждите на бизнеса след 5 г., добави Генова. Според нея STEM обучението по природни, компютърни науки, математика и предприемачество ще е застъпено в близо 53% от паралелките за 8 клас.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"