От 3 юни Италия пуска чужденци без карантина

Свободното влизане ще важи за граждани на ЕС

От утре заработват барове и ресторанти

Поемаме премерен риск, обясни премиерът Джузепе Конте

Италия отваря от 3 юни границите си за туристи от ЕС, като същевременно ще бъде премахната задължителната карантина за чуждестранни посетители. Това е част от поредните мерки за разхлабване на блокадите в страната, която е сред най-засегнатите от COVID-19 в Европа, предаде Ройтерс. 

Решението вдъхва надежди за възстановяване на туризма - ключов сектор за икономиката на страната. 

В случай на евентуален нов „епидемиологичен риск“ мерките могат да бъдат променени и затегнати. Премиерът Джузепе Конте определи промяната на правилата като „премерен риск“. „Предприемаме калкулиран риск, със съзнанието, че епидемиологичната крива може да тръгне нагоре отново“, посочи Конте. 

„Отварянето на италианските граници за европейски граждани ще благоприятства не само туризма, но ще спаси и реколтата с връщането в страната на около 150 000 сезонни работници от Румъния, Полша и България“, отбеляза един от най-големите профсъюзи на земеделски производители - Колдирети.

От 3 юни правителството в Рим ще разреши и свободното пътуване между отделните области на страната. Някои регионални власти искаха това да стане по-рано, но премиерът настоя за постепенно завръщане към нормалността, за да се предотврати втори пик на епидемията. 

Утре в Италия ще заработят отново малки и големи магазини за нехранителни стоки, а също козметични и фризьорски салони, барове и ресторанти, за които първоначално бе обявено, че ще възобновят работа чак от 1 юни.

Фитнес залите, спортните центрове и плувните басейни ще отворят врати на 25 май, а кината и театрите ще приемат посетители от 15 юни. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"