Парите за пенсии чезнат в кризата

Частните фондове са на минус с 3-6 на сто от януари насам

За дълъг период от време имат доходност между 20% и 46%

От три седмици борсите се възстановяват

Световната икономическа криза топи парите за пенсии в частните фондове. От началото на годината досега универсалните пенсионни фондове, в които се осигурява всеки работещ, роден след края на 1959 г., имат отрицателна доходност между минус 3% и минус 7,7%, показват изчисления на вестник „Труд“ на база данни на Комисията за финансов надзор.

Доходността на доброволните пенсионни фондове, в които хората се осигуряват по желание, за да имат повече пари на старини, също са с отрицателна доходност. От януари досега отделните фондове са на минус с между 3 и 10 на сто.

Тези резултати на пенсионните фондове се дължат на спада на цените на акциите и облигациите на международните борси заради кризата, породена от пандемията, тъй като голяма част от натрупаните средства във фондовете са вложени на капиталовите пазари. В настоящата криза най-ниската стойност на индекса Дау Джоунс на фондовата борса в Ню Йорк беше на 23 март, когато той достигна 18 591 пункта. От тогава насам, вече три седмици макар и с известни колебания, индексът се възстановява благодарение на решенията на Федералния резерв на САЩ за отпускане на ликвидни средства, както и заради надеждите на инвеститорите пикът на пандемията скоро да приключи. Резултатите на българските пенсионни фондове от началото на годината обаче все още са отрицателни.

Акциите на фондовите борси винаги първи реагират при криза и цените им падат, но и тръгват първи нагоре при възстановяване на икономиката. Ако погледнем резултатите на частните пенсионни дружества у нас за по-дълъг период от време, се оказва че различните универсални фондове имат положителна доходност между 20,3% и 45,9% от началото на 2007 г. досега. Оказва се, че спадът на пазарите от предишната световна финансова криза през 2008 г. отдавна е наваксан, а освен това, въпреки негативния резултат от началото на настоящата година, за дълъг период от време пенсионните фондове имат доста добри резултати.

Доброволните пенсионни фондове за дълъг период на инвестиране могат да осигурят добра доходност, но за по-голям ефект е важно човек да уцели най-добрия момент за вкарване на парите си в тях. По принцип най-добрият момент за това е, когато пазарът е на дъното. Но разбира се, дори и професионалните играчи на борсите трудно преценяват кога е най-добрия момент за инвестиране.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"