Поне 17 лева на ден за безработен

Работодатели и синдикати съгласни, чакат позицията на министерствата на финансите и на труда

Обсъждат повече дни платен отпуск

Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден или сумарно на месец да бъде 60% от минималната заплата. За това е постигнато съгласие между работодателите и синдикатите, стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

В момента обезщетението е 9 лв. на ден. Който и от двата варианта да бъде приет, хората ще получават значително повече пари, коментира пред „Труд“ Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа". Синдикати и работодатели имат единомислие и по предложението да отпадне ограничението безработни да имат право само на минималния размер на обезщетението, ако са получавали такова преди по-малко от 3 години.

Сега дори да се осигурявате на максималния доход, ако сте получавали пари от трудовата борса през последните 3 години и ви съкратят, можете да получавате само минималното обезщетение, обясни Григорова. По тези предложения обаче няма становища от Министерство на финансите, както и от Министерство на труда и социалната политика, допълни тя.

Друг въпрос, по който работодателите и синдикатите са постигнали частично сближаване на позициите, е да се увеличи платеният отпуск за специални групи като майки с деца, хора с увреждания и възрастни хора до края на годината. Идеята е те да получат по 20 дни допълнително до края на годината заради ситуацията с коронавируса. Искаме да стимулираме българския туризъм, но хората няма да могат да отидат на почивка, защото са останали без отпуска, обясни синдикалистът.

Социалните партньори са обсъдили и идеята мярката 60/40 за запазване на заетостта да се трансформира в 60/0. По тази идея обаче няма постигнато съгласие. От бизнеса настояват да отпадне задължението за заплащане на такса битови отпадъци и данък сгради за затворени обекти за периода, за който те са прекратили дейността си.

 

От следващата година

По 1 лев на час става нощният труд

]
В момента за работа през нощта плащат по 0,25 лв. на час.

1 лев на час, предвижда Постановление на Министерски съвет за изменение на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата. В него се записва, че ставката за нощен труд става 0,15% от минималната работна заплата, но не по-малко от 1 лев на час. Промяната влиза в сила от 1 януари 2021 г. Тогава, според разчетите на правителството, минималната заплата трябва да стане 650 лева.

Сега за всеки отработен час или за част от него между 22 ч. и 06 ч. на работниците се плаща допълнително трудово възнаграждение в размер не по-малък от 0,25 лв. Размерът му не е променян от 2007 г., когато минималната работна заплата за страната е 180 лв.

В същото време за периода от 2007 г. до 2020 г. размерът на минималната заплата е нараснал 3,39 пъти.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Адрияна Никифорова

Този уебсайт използва "бисквитки"