Проверка в ДНП „Рила“ започна Инспекторатът на МОСВ

Проверка на разпределението на площите за паша в Национален парк „Рила” през тази година е образувал Инспекторатът на Министерството на околната среда и водите. Засега фактите се изясняват на предварителен етап, обясниха за „Труд” от управата на парка.

Повод за проверката е сигнал до Инспектората, изпратен от Димитър Хаджиев срещу шефа на Дирекцията на НП „Рила” Красимир Андонов.

Оплакването бе получено и в редакцията на „Труд”, като репортер на вестника направи паралелно разследване на обстоятелствата.

Хаджиев е животновъд и стадата му пашуват на територията на Националния парк. За дейността си той получава евросубсидии, разпределяни от Държавен фонд „Земеделие”. До тази година е имал 5-годишен ангажимент, заради даваните му пари от Брюксел – тоест, за да бъде бенефициент на средствата, е трябвало да отглежда определен брой животни. Те пашуват в Парков участък Дупница, местност Кабул. Именно там преди няколко години, според тогавашния Годишен план за паша, от ДНП „Рила” са му очертали площите, които Хаджиев може да ползва. Същото е и с останалите животновъди, част от които бенефициенти на евросредства.

В сигнала си до Инспектората Димитър Хаджиев пише, че още на 1 март 2018-а е подал заявлението си отново да му бъдат дадени същите площи за паша – това се прави именно през този месец. Към заявлението добавя, че желае още 520 декара, защото увеличава броя на животните си.

Спокоен, той чака новото разчертаване, тъй като знае, че досега винаги е оставян на същите места, защото така е според нормативната уредба на ДНП „Рила”. Допълнителните 520 декара трябва да бъдат добавени към границите на поляните, които досега е ползвал. Той повече от месец очаква експертите от дирекцията да го информират, че са разчертали границите, както всяка година.

На 3 май Димитър Хаджиев научава случайно, че площите вече са с поставени граници. За негова изненада има частично разместване, защото се е появил нов стопанин, за когото спешно са отпуснати 1300 декара – най-добрите пасища. В сигнала пише, че по информация на Хаджиев, тези пасища са „очертани избирателно”, в „присъствието” на новопоявилия се, тоест той си е избрал местата.

Проверката на „Труд” показа, че действително има разместване, въпреки че размерът на площите на Хаджиев и останалите стопани-дългогодишни бенифициенти е запазен.

Вероятното нарушение идва от факта, че според вече одобрения Годишен план за паша 2018, с предимство се настаняват стопаните, които и преди това са ползвали площи.

Това е записано в точка 27 от Плана, според която животновъдите с агроекологичен ангажимент по мярка 214 „Агроекологични плащания” и мярка 10 „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони, се настаняват на досега ползваните от тях пасища.

Новият стопанин не отговаря на тези условия и въпреки това е настанен и то на най-хубавите поляни. Не за сметка на Хаджиев, който през 2018 година няма посочените ангажименти, а за сметка на други трима души, които покриват изискванията.

Димитър Хаджиев изрази мнение пред „Труд”, че става въпрос за приоритетно разпределение на площите за новия стопанин, които са били очертани първи.

Хаджиев обясни, че е имал няколко разговора с директора на ДНП „Рила” Красимир Андонов, който казал, че ще се направят корекции в срок до 31 май, когато Годишния план влиза в сила, но впоследствие това не се случило.

„Труд” попита управата на НП „Рила” действително ли на новия човек приоритетно са разчертани площите, вместо да се спазва записаното в Плана – с предимство да са старите бенефициенти.

Отговорите на Дирекцията бяха, че според тях проблем няма. В писма, подписани от Красимир Андонов до редакцията се признава, че Хаджиев е подал заявлението си на 1 март, в първия възможен ден, а новият стопанин – едва на 29 март. Тоест само за 4 дни експертите от ДНП „Рила” са очертали площите на новото лице, а Димитър Хаджиев дори не е уведомен, че има полагане на граници - въпреки че неговата молба е подадена близо месец по-рано.

Противоречието е в самия отговор на ДНП „Рила”: „След датата 16.03.2018 г. всеки заявител, желаещ да извършва паша на домашни животни, е първи по право, съгласно пореден номер на входиране на заявлението с необходимите допълнителни документи”.

От ДНП обясниха, че експертите преценяват кога се налага оптимизиране и преместване на площи, като критериите за това са обединяване на стадата на едни и същи стопани, ако предоставената му земя е разпокъсана. Но не казват защо това оптимизиране се изразява в местене от една площ за паша на друга, след като в точка 27 от Годишния план за паша пише, че старите бенефициенти се настаняват на абсолютно същите пасища, които са ползвали в предишните години.

В продължилата повече от седмица комуникация с ДНП „Рила” оттам заявиха, че петима стари бенефициенти са се отказали и за 2018 е имало за разпределяне още 3096 дка. Не е ясно защо 1300-те декара на новия стопанин не са взети от там, а площите на още действащи ползватели са „свити” заради него.

Проверката на „Труд” показа, че са налице достатъчно данни как ДНП „Рила” нарушава собствените си правила, а Инспекторатът на МОСВ сигурно ще стигне до истината и ще отговори на въпроса дали това се прави в полза на дадено лице, което за първа година ще се занимава с животновъдство в района.

Тенденция

Не за пръв път управата прави реверанси

В сигнала до Инспектората на МОСВ Димитър Хаджиев пита дали има данни за близък родственик на новопоявилия се стопанин, за когото миналата година в друга зона за пашуване в ДНП „Рила“ е бил направен същия реверанс – площите на дългогодишни животновъди са били „оптимизирани“. Причината е, че роднината е трябвало да бъде настанен спешно, на най-хубавите места.

Инспекторатът трябва да отговори на въпроса дали е имало такава случка и констатирано ли е нарушение. То се изразявало в това, че новият животновъд качил за паша в НП „Рила“ кози, а Годишният план забранява стада от тези животни да са по склоновете на планината.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Георги Бойков

Този уебсайт използва "бисквитки"