Проф. Петко Минчев: Без съмнение БЦЖ ваксината помага срещу корнавируса

Извън съмнение е значението на БЦЖ ваксината за противодействието на разпространението на коронавируса и ниската смъртност от заболяването в България, заяви известният специалист по белодробни болести професор Петко Минчев, дългогодишен ръководител на детската клиника по белодробни болести и дългогодишен национален консултант, по БТВ.

"БЦЖ не атакува пряко вируса, няма антивирално действие, но за разлика от останалите ваксини, е много мощен имуностимулатор на три нива на имунната защита. Неспецифичната защита - левкоцити и макрофаги при всяка инфекция, клетъчната защита - специфично обоснован клетъчен имунитет. При която и да е инфекция Т-клетките имат много голямо антибактериално и антивирално действие", разкри проф. Минчев.

Като пример за ролята на БЦЖ ваксината срещу коронавируса, ученият посочи разликите между броя на заболелите и починалите от инфекцията у нас и съседна Румъния, където ваксинирането с нея е прекратено и заболеваемостта е 8 пъти по-висока, а смъртността - 10 пъти. Подобна е ситуацията и между други две съседни държави - Португалия, където е имало имунизация до 2016 г., и Испания, където такова не е било провеждано.

Хонконг, който въвежда имунизацията с БЦЖ през 1951 г. заедно с България, има само 1053 случая и четирима починали с коронавирусна инфекция.

"Много е важна (в тази ситуация) здравната култура на населението. Тя трябва да се издигне в култ", смята проф. Минчев, според когото изключително важно при такива епидемии да се спазва брилянтна хигиена.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"