Северна Корея опроверга слуховете, че Ким Чен Ун е починал или е в тежко състояние

Председателят на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен Ун е жив и здрав. Това заяви пред CNN специалният съветник на президента на Република Корея по въпросите на дипломацията и националната сигурност Мун Чжон Ин.

"Позицията на нашето правителство е твърда - Ким Чен Ун е жив и здрав. Той се намира в района на Вонсан от 13 април", категоричен е съветникът.

Официалният вестник на КНДР "Нодон синмун" съобщи по-рано, че лидерът на страната продължава да работи с документи и е изпратил благодарствено послание на работниците на най-големия строеж през последните години - модерния град Самджийон, на източното крайбрежие Вонсан-Калма.

Ким Чен Ун не се е появявал публично от 11 април, когато проведе заседание на политбюро на Централния комитет на Корейската трудова партия по въпроси на вътрешната политика. Той посети на 12 април ежегодната сесия на Върховното народно събрание (парламента), и за първи път от началото на своето управление не взе участие в тържествената церемония на 15 април в мемориалния дворец Къмсусан по случай 108-та годишнина от рождението на Ким Ир Сен - главният национален празник на страната.

Това породи слухове за евентуално заболяване на севернокорейския лидер, които изобщо не се коментират от официални лица и медии в страната и не се потвърждават от официални източници в Пхенян.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"