Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Ходете на лекар, не пишете смс

Фармацевтите предупредиха пациенти и лекари да не се прекалява с консултациите по телефон, защото съществува риск за здравето на хората. Фармацевтите призоваха лекарите да се ограничат с рецептите по мобилни устройства и да изписват на пациентите си и генерични лекарства.

“Имаше призив към пациентите, за да се ограничат контактите, да не посещават личните лекари. В голяма част от случаите те лекуват по телефона, изпращат пациентите си с рецепти по Вайбър, които обаче в никакъв случай ние не можем да счетем за рецепти и електронно здравеопазване, което всички ние чакаме от поне 20 години”, посочи на онлайн пресконференция председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова.

Тя припомни, че фармацевтите не могат да дават лекарства без рецепта и връщат пациентите нито пък да могат да заменят медикамент, ако е предписано лекарството по търговското му наименование. “Изискайте от вашия лекар да предпише генерично, защото лекарите имат право да предписват генерично. Друг е въпросът защо не го правят. Генеричните продукти са еквивалентни на оригиналните и точно затова при тях не се провеждат клинични изпитвания, тъй като лекарствените регулатори считат, че след като е доказана еквивалентността им те имат същия ефект, както и оригиналните лекарства”, заяви проф. Стоименова в отговор на въпрос на “Труд” за генериците.

Проф. Стоименова апелира и самите пациенти да не се въздържат от посещение на лекар, а да бъдат по-внимателни към здравето си.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"