С по-малко от 413 лв. на месец живеят 22,6% от населението

Не могат да ремонтират колата или да сменят пералнята 36% от хората в страната

30% стоят на студено

Над 1,58 млн. души, или 22,6% от населението на страната през 2019 г. са живяли под линията на бедност, обявиха от НСИ. Това означава, че са разполагали с по-малко от 413 лв. средно на месец. Година по-рано под линията на бедност са били 22% от населението.

Над 36% от населението на страната нямат достатъчно пари, за да посрещнат непредвиден разход като ремонт на колата или смяна на пералнята, обявиха от НСИ. Близо 20% от българите живеят в тежки материални лишения, което означава, че не могат да си позволят поне четири от девет основни стоки и услуги, които са необходими за нормалния начин на живот.

35,4% от хората не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, а 30,1% се ограничават при отоплението на жилището, което означава че намаляват парното или дървата в печката и стоят на студено, за да пестят пари. Затруднения при плащането навреме на наеми, вноски по кредити или сметки за ток, вода и парно имат 29,3% от хората.

Оказва се, че дори прехраната е проблем за много българи. 27,6% от населението не може да си позволят да ядат месо, пиле или риба през ден.

Оказва се че, има големи разлики в лишенията, които търпят различните етнически групи. Сред българската етническа група най-висок е процентът на хората, които не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи – 32,4%, докато сред ромите най-висок е делът на хората, които не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден - 68%. При турската етническа група 51,1% не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома.

Естествено близо 60% от безработните българи са под линията на бедност. Но наред с това и 9% от работещите граждани на възраст 18-64 години попадат в групата на бедните. Което означава, че работят, но не изкарват достатъчно, за да изхранват семейството си и да осигурят на децата си нормален живот.

Образованието има съществено значение за бедността сред работещите. Най-висок е делът на работещите бедни с начално и без образование – 55,5%. Работещите и бедни висшисти са само 2,5%.

Най-висок е делът на бедните сред хората от ромската етническа група – 64,8%, а най-нисък - сред българската етническа група – 16,7%. Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (55,2%), докато при ромите най-голям е делът на безработните (36,6%).

 

Само мечтаят за колело или ролери 32% от децата

Книгите са лукс за всеки пети

Децата имат своите нужди както и техните родители. През 2019 г. делът на децата с материални лишения, т.е. не могат да си позволят поне едно от общо 13 необходими за тях неща, е близо 40%, обявиха от НСИ. А за 4,6% от децата не може да бъде удовлетворена нито една основна потребност поради финансови причини.

Eдна трета от децата (33,3%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.). Редовните занимания с плуване или свирене на музикален инструмент са невъзможен лукс за 29,7% от децата, а 31,7% не могат да си позволят екипировка за игри навън като колело, ролери или кънки. Оказва се, че дори книгите (извън задължителните учебници) са твърде скъпи за над 22% от децата. Проблем за 17% от децата са новите дрехи, а затруднения с купуването на два чифта обувки за сезон имат родителите на всяко четвърто дете.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"