Три нови жертви на COVID-19 у нас, заразените станаха 2211 (ВИДЕО)

За деня имаме 36 нови доказани случая. От тях в болница са 15. Вчерашният ден са изследвани 1094 проби. Активните области са 9. Общо броят на болните е 2211, увеличението е с 1,5%. Активните случаи са 1505. Това каза по време на брифинг в МС проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Нaционалния оперативен щаб.

Вчера имаме 10 нови случая в София. Засега столицата е с най-много случаи - 931. 169 пациенти са в болници в София, 30 са в отделения за интензивни грижи.

„Когато казвам тези сухи цифри, трябва да знаете, че за тези хора се грижат екипи от лекари, сестри и санитари – денонощно. Когато казвам над 1000 изследвания, мога да ви кажа, че лабораториите работят денонощно вече повече от два месеца и половина. Мисля, че нашето общество и държава полагат грижи за болните и полагат грижи да бъдат по-малко случаите, да бъдат навреме диагностицирани. Мога да ви кажа, че сме единствената държава в Европа, която в рамките на 24 часа дава резултатите от PCR изследванията“, подчерта Тодор Кантарджиев.

От установените през изминалото денонощие 36 нови заразени с Covid-1918 са жени и 18 са мъже.

От общия брой инфектирани децата са около 6%, а здравните работници са 11% - 240 души - лекари, сестри, санитари, шофьори на линейки.

Проф Тодор Кантарджиев посочи, че характерно за коронавирусната инфекция е, че е упорита и много от хората, които са прекарали заболяването, дори и леко, дълго време може да отделят вируса: „В последните месеци се натрупа опит, че даже и леко да прекараш заболяването, можеш много по-дълго от досега установения срок да останеш вирусоотделител. Именно затова в нашата страна - за разлика от доста други страни, където имат много заболели и не могат да си позволят, ние изследваме след завършване на срока на лечение болните и ги освобождаваме от карантина, само ако не са вирусоотделители. Слава Богу, че благодарение малкия брой на случаите, имаме възможност да правим това“, каза Кантарджиев.

Излекуваните са 25% - 598 души. Само вчера са изписани 25 от ВМА, 2 от "Пирогов", от Софийско-РЗИ от домашнолекуваните - 11 са оздравели, Смолян 5, Пловдив - 4, Кюстендил - 2.

Починалите са 108. Вчера са загубили живота си трима души - един мъж в "Пирогов" с исхимична болест на сърцето, инфаркт и хипертония, една 66-годишна жена, също в "Пирогов", с перитонит и в Ямбол - 31-годишен мъж с диабет, в много тежко състояние - с кетоацидоза: „Това е известен в медицината факт - че обикновено диабетът много тежко се изостря и декомпенсира от остро инфекциозно заболяване, което в случая е коронавируса. Но уверявам тези, които казват, че няма коронавирус и той няма отношение към смъртността в страната ни, че този 31 годишен мъж, ако не беше тази остра вирусна инфекция, щеше да е жив и да живее още години, защо диабетът е едно от заболяванията, които се компенсират (поддържат) идеално“, каза проф. Кантарджиев.

 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"