Търсят нелегален боклук от Италия в Плевен (обзор)

Проверява се дали отпадъците са свързани с разследване срещу калабрийската мафия Ндрангета

Търсим съдействие от властите на Апенините

Прокуратурата и МВР започнаха проверка на съхраняването на отпадъци в Плевен. Според неофициална информация разследването е за трафик на боклук от Италия, който се ръководи от калабрийската мафия Ндрангета.

В средата на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона отпадъци в 17 вагона, предназначени за нашата страна.

От МВР съобщиха, че в навечерието на Нова година е постъпила информация за нередности при съхранението на внесени от Италия отпадъци на площадка в Плевен. Сформиран е екип от прокурори от, служители на ОДМВР - Плевен и ДАНС-Плевен. “По случая е образувано досъдебно производство. Извършени са всички необходими и неотложни действия - огледи, разпити на хора, изземване на документация”, каза прокурор Ваня Савова.

По документи на фирмата на проверяваната площадка има 9000 тона отпадъци с неопасен произход - от метал, дърво, пластмаса и хартия. Били установени нарушения на изискванията по съхранението и преработката, но няма опасност за здравето на хората. Депонираните отпадъци в по-голямата си част са внесени от Италия, но не с влакови композиции, а по море, казаха от МВР. Предстои да бъде изпратено запитване до италианските власти дали тези отпадъци са свързани с разследването в Италия, както и превод на фирмена документация.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"